Daca locuiești într-un sat unde semnalul la telefon este slab, sau poate ai semnal doar în zonele depărtate ale curții, iți explic mai jos o metoda prin care să ai internet 4G și la tara sau în zonele cu acoperire slaba sau spre deloc. În zona în care am testat eu, un sat din Moldova, semnalul la telefon și internet este inexistent în casa sau în curte. Totuși, în zonele din afara curții se prindea o liniuță de semnal de la Vodafone sau Orange. Practic exista un turn de emisie al operatorului dar semnalul nu ajungea în zona locuinței de la sat.
Ce solutii sunt pentru a avea internet in zone fara semnal?
Cea mai buna soluție pe care am găsit-o studiind diverse articole de pe internet, a fost să mă folosesc de un router 4G și o antena MIMO ( exact cum erau cele Tv dar vă las și link) pentru a crea un sistem care să recepționeze semnalul de internet de la distanta.
Primul pas a fost să cumpăr antena MIMO care e de fapt formata din doua antene plus un cablu care se vă conecta la router.
Eu am mers pe varianta cu cablu de 10 metri, dar trebuie să calculați singuri cați metri de cablu vă trebuie de la poziția routerului în casa și până la antena care vă fi pusa cât mai la înălțime în exterior.
Montare antena externa pentru semnal slab sau inexistent internet 4G
După ce am cumpărat antena Yagi MIMO am luat de pe OLX și un router Huawei 4G care suporta antene externe. Sunt mai multe modele disponibile așa că alegeți cea mai buna varianta preț-calitate dar atenție să fie decodat de rețea. După ce au venit routerul și antena am început montajul.
Antena am montat-o pe un stâlp foarte lung de cam 3 metri, dar puteți folosi o țeavă sau profil în schimb.
Poziția celor 2 antene montate pe stâlp cu bride trebuie să fie în unghi de 90 grade pentru a avea maxim de eficacitate.
Conectați cablurile antenei la mufele de antena externa ale routerului.
Apoi aveți nevoie de o cartela cu date de la unul din furnizorii Vodafone/Orange pe care o montați în router.
Puneți routerul în priza și porniți-l. Acum vă trebui să intrați de pe telefon în meniul routerului pentru a face setările aferente.
De obicei se intra din browser pe o adresa de genul 192.168.1.1 și vă trebui ușerul și parola de admin.
Acestea sunt de obicei scrise pe spatele routerului.
Setați routerul să folosească antenele externe și urmăriți barele de semnal când începeți căutarea semnalului de internet.
Am căutat mai multe locuri în curte și am rotit-o în mai multe poziții cu routerul conectat la ea până am descoperit zona unde prinde cel mai bun semnal.
Acest proces e puțin dificil.
Practic conectați routerul la priza, intrați în meniul routerului și conectați antena la router.
Apoi modificați ușor poziția antenei până vedeți că aveți maximum de liniuțe la semnal internet.
Desigur, alegeți o poziție îndreptată spre zona de unde știți că vine semnalul internet în localitate.
După ce am obținut semnal maxim de internet pe router, am fixat stâlpul antenei externe de internet pe poziție și routerul într-un loc cât mai bine poziționat pentru a avea internet în cam toate camerele.
De la semnal zero internet, avem acum un internet cât de cât ok la tara cu semnal 4G. Se poate accesa ușor Youtube, vorbi pe Messenger și accesa cam orice pagina web în câteva zeci de secunde.
Desigur, calitatea și puterea semnalului variază de la loc la loc, dar asta este cam cea mai ieftina soluție pentru a avea internet mobil în zonele fară semnal sau cu semnal slab.
Concluzie si alternative
Nu este foarte scump să încerci să montezi un astfel de sistem la sat.
Important e să fie montata antena de internet cât mai sus pe înălțime( pe acoperiș sau pe o magazie) și să găsești poziția cea mai buna.
Am observat când ploua scade semnalul la internet, dar trebuie scuturata antena de picăturile de ploaie și semnalul vă reveni imediat înapoi.
Daca aceasta soluție nu funcționează, ar mai fi internetul prin satelit de la Starlink( compania lui Elon Musk), dar aceasta are costuri mult mai mari – vreo 300 lei pe luna și 3000 lei investiție inițială.
Succes!
Lasă un răspuns