Vector Luna – smartwatch de top si elegant
Constructia unui gadget necesita asumarea unor riscuri. Practic, te joci cu ceea ce vrei sa incluzi in el si cu ceea ce poate sa fie scos si speri ca pachetul final sa fie unul pe placul cumparatorilor. Cam asa au facut si cei de la Vector.
Pentru cine nu stie, aceasta este o firma romaneasca, dar una in care lucreaza foarte multi straini. Ei sunt cunoscuti in strainatate datorita celor doua modele de smartwatch pe care le-au scos pana acum.
Mai simplu este Vector Watch, mai complex este Vector Luna. Despre acesta din urma vom vorbi in cele ce urmeaza.
In primul rand, ar trebui sa fie un motiv de mandrie sa vezi ca un produs romanesc apare in clasamentele straine dintr-un domeniu si ca primeste note chiar bune. Este adevarat ca asta nu ar trebui sa garanteze nimanui ca produsul va fi pe placul sau.
Acest lucru este in special valabil in cazul unui smartwatch. Acestea nefiind chiar puse la punct, mai au unele minusuri si Vector Luna nu a fost nici el scutit, trebuind sa sacrifice, asa cum spuneam, anumite aspecte, pentru a le imbunatati pe altele.
Design spectaculos, convingator si pentru cei pasionati de ceasuri analogice
Daca un lucru este cert, acesta este ca Vector Luna nu a facut compromisuri cand a venit vorba de design. Acesta nu doar ca arata bine, dar are si o constructie foarte solida care il recomanda si celor care isi doresc un ceas adevarat. Este destul de mare, dar niciodata nu pierde din eleganta si poate sa fie potrivit chiar si pentru mana unei doamne sau domnisoare, tocmai datorita acestui nivel de eleganta.
Ceasul poate sa fie cumparat in trei variante diferite. Dintre ele, Performance este cea mai simpla, Contemporary foloseste o curea din otel inoxidabil si carcasa de metal, in timp ce Classic are cateva insertii mai luxoase si de aceea costa si cel mai mult.
In modul de functionare nu exista insa diferente, acestea fiind exclusiv la nivelul aspectului exterior si al materialelor folosite. Nu in ultimul rand, ecranul este facut dintr-o sticla destul de buna (poate nu chiar ca la un ceas de ultima generatie, dar decenta, in tot cazul), iar modelul este rezistent la apa si praf in limitele rezonabile (a nu se intelege ca poti face baie cu el).
Conexiune foarte buna cu telefoanele Android
Daca designul este unul dintre punctele forte ale acestui model, nu acelasi lucru se poate spune si despre modul in care el functioneaza efectiv. Cert este ca, pentru a mentine costurile mai scazute si pentru a oferi o baterie care tine 30 de zile (da, e adevarat, dar despre asta vom vorbi mai tarziu), Vector Luna a trebuit sa aiba un ecran mai slab si un sistem de operare care nu apartine de nicio firma mare din domeniu.
Asadar, cea mai stabila conexiune este cu telefoanele Android, acestea fiind si cele mai multe de pe piata, deci decizia de a se centra in cea mai mare parte pe ele este de inteles. Cu iOS si Windows Phone, ceasul creeaza unele mici probleme, cea mai importanta fiind pierderea conexiunii daca se indeparteaza foarte mult de telefon. In rest, chiar si asa functioneaza bine, dar asta nu inseamna ca nu recomandam utilizarea lui cu un telefon Android.
Aplicatii, notificari si utilizare Vector Luna
Sa trecem acum si la ceea ce ofera efectiv modelul. Acesta este unul mai deosebit pentru ca nu are sunet incorporat, ci avertizeaza doar prin vibratii. Desi se vor gasi si nemultumiti de acest sistem, cred ca este foarte eficient, putand sa te avertizeze de ceva si fara a-i deranja pe cei din jur. In plus, nu va trebui sa il dai niciodata pe modul silentios.
Posibilitatile ecranului sunt insa unele mai limitate. In primul rand, acesta este doar alb-negru (asa cum se intampla si la Pebble) si are doar cateva linii de text. Daca primesti mesaje mai lungi, vei fi nevoit sa scoti telefonul pentru a le vedea complet, uneori ceasul aratand doar primile randuri.
In plus, citirea email-ului nu functioneaza decat impreuna cu telefoanele Android. Din fericire, trecerea de la un ecran la altul sau de la o notificare la alta se face foarte usor si meniul devine astfel unul extrem de intuitiv.
Mai trebuie sa discutam si despre aplicatii. Acestea sunt prezente, dar nu intr-un numar atat de mare ca la Apple Watch. Poti vedea titlurile celor mai importante agentii de stiri, poti folosi cronometrul si seta diverse alarme. Acestea sunt cam toate, insa producatorii promit aditii noi in cel mai scurt timp.
Vector bun pentru fitness?
Raspunsul este da si nu. Lipsa aplicatiilor il face destul de nefolositor pentru amatorii de sporturi, dar nu orice smartwatch trebuie sa te ajute sa joci golf, deci, din acest punct de vedere, totul este ok. Sistemul de numarare al pasilor este unul precis si, in mare, ofera aceleasi rezultate precum dotarile altor ceasuri. Totusi, timerul pentru somn este unul care inregistreaza doar timpul petrecut in pat, asa ca utilitatea lui este una relativa. La cum arata, insa, nu cred ca prea multi clienti si-ar cumpara un Vector Luna pentru aplicatiile de fitness tracking.
Singurul smartwatch cu baterie care tine o luna
Cu cat vrei sa mergi mai departe si sa oferi o parte vizuala mai complexa, cu atat bateria tinde sa fie mai proasta. Producatorii Vector Luna au inteles asta si tocmai de aceea au creat un display extrem de simplu. Astfel, au reusit sa creeze un ceas “inteligent” care consuma extrem de putin curent, fiind necesar sa il incarci cam o data la o luna. Acestea nu sunt doar promisiuni, ci este o realitate, una de care pasionatii de gadgeturi ar putea sa profite.
In mod cert, Vector Luna arata bine si se comporta decent. Bateria ar trebui sa fie insa punctul principal de atractie si pentru multi sunt convins ca asa va fi. Si, chiar daca ecranul este simplu, aceasta a fost o alegere necesara si as spune ca foarte inspirata, in acest mod reusindu-se crearea unui smartwatch deosebit, chiar la noi in tara.
Rescriere de pe wareable.com
Lasă un răspuns