Tomtom ruleaza pe smartphone cu Android
Liderul sistemelor de navigatie la nivel mondial TomTom si-a indreptat de ceva timp atentia si asupra dispozitivelor mobile : tablete si smartphone pe Android sau produsele Apple . Deja foarte multi utilizatori de gps-uri dedicate au inceput sa renunte la ele si sa foloseasca smartphone-ul pentru navigare si calatorii . Astazi vom vorbi despre aplicatia TomTom pentru Android .
Aceasta este disponibila in mai multe variante pe Google Play in functie de setul de harti ales ( Europa , SUA , sau anumite zone din aceste continente ) .
Afisare si grafica.
Grafica aplicatiei a fost astfel realizata sa semene cu cea de pe aparatele dedicate . Desigur putem alege scheme diferite de culori in functie de preferintele noastre in Setari \ Culori harta . Se poate schimba si iconita masinii ce este afisata pe ecran , iar modul de afisare al hartii poate fi schimbat rapid din 2 D in 3D si invers .
Ca informatii putem afisa in ecranul principal al hartii denumirea strazii pe care ne aflam, denumirea strazii pe care urmeaza sa o traversam precum si denumirile strazilor alaturate . Zoom- ul hartii in mod 2d si 3d poate fi ajustat manual sau automat. Pe ecran pot fi afisate diferite categorii de puncte de interes de la statii PECO si pana la parcuri de distractii ,toate acestea putand fi selectate din Setari \ Driving view si Show point of interest .
Avertizari .
Tomtom pentru Android include avertizari acustice pentru depasirea limitei de viteza si de asemenea ne poate avertiza in apropierea zonelor ce necesita atenite cum ar fi scoli,spitale,etc. Desi am vazut softuri cu o grafica mai buna ( Copilot sau iGO pentru Android ) Tomtom are un aspect placut,pastrand la minim orice detaliu ,si alegand solutia maximizarii traseului de urmat in detrimentul afisarii celorlalte detalii pe harta .
Meniu si comenzi .
Din ecranul principal accesam cateva butoane . In stanga avem o rotita care la apasare ne permite sa alegem rapid intre modul 2d si 3d , sa oprim ghidarea vocala si sa schimbam intre schema de culori noapte sau zi .
In partea de jos mijloc avem iconita de tip stegulet final care la apasare ne permite sa creem o noua ruta ,iar sub el este amplasat si butonul de volum.
Pentru a accesa setarile principale trebuie doar sa apasam orice zona a hartii afisate . Si aici ne lovim de aceeasi simplitate ca sin cazul graficii . Avem o singura pagina de meniu de unde putem accesa o destinatie ,planifica o calatorie mai complexa sau sa accesam setarile aditionale ale aplicatiei Tomtom pentru Android.
Cautare destinatie si creare si optiuni ruta in Tomtom pentru Android.
Nu o sa insistam prea multa aici .Cautarea unei adrese se face in modul classic dupa tara / localitate /strada si numar de locuinta .
De asemenea putem cauta dupa coordonatele geografice, putem selecta un punct de interes sau pur si simplu sa alegem o locatie direct de pe harta 2D . Meniul planificare ruta ne permite selectarea unor parametri avansati ai traseului . Dupa selectarea destinatiei Tomtom ne permite sa selectam intre rutarea in modul rapid (Fastest route ) , ecologic ( Eco ) sau cea mai scurta distanta ( Shortest route ) .
Putem evita drumurile neasfaltate ,autostrazile sau zonele cu limita de viteza. Daca nu avem autoturism putem crea ruta in modul pieton sau biciclist. Ruta selectata poate fi vizualizata manevra cu manevra ,sau se poate rula un demo al traseului pe ecranul smartphone-ului .
Totusi crearea unor trasee ce contin mai multe puncte intermediare ( de obicei necesare in vacante sau calatorii turistice ) nu poate fi realizata asa de usor . Trebuie accesat meniul Change route si apoi Route via pentru a adauga un punct intermediar ( o alta oprire dea lungul rutei ) . Trebuie sa repetam acesti pasi pentru fiecare punct intermediar ( care poate fi adresa sau POI) dar problema este ca nu exista o optiune de optimizare a rutei in functie de pozitia locatiilor respective , trebuie ca manual sa alaegem ordinea adreselor si sa cautam cea mai buna varianta pentru calatoria noastra .
Acest lucru este un minus al acestei aplicatii pentru Android ce speram sa fie remediat de catre producator si nu putem omite ca motorul de calcul IQ routes calculeaza de obicei rute optime ce nu necesita a fi modificate .
Alte optiuni ale aplicatiei Tomtom pentru Android .
Putem mentiona ca cei cei de la Tomtom au introdus si aici motorul IQ routes ce creaza rute inteligente bazate pe datele din traffic si preferintele anterioare ale soferului . Avem de asemenea serviciu de traffic live inclus si pot fi afisate pe ecran din timp panourile de asistenta la schimbarea benzilor pe autostrada .
Concluzii .
Ca si companie Tomtom este clar un lider pe piata sistemelor de navigatie. Odata cu achizitia TeleAtlas , pachetele de harti sunt actualizate constant iar servicii ca Mapshare , ce permite utilizatorilor sa faca corectii ale hartilor , sunt de real ajutor in alegerea si crearea unei rute cat mai corecte .
Aplicatia TomTom pentru Android include toate aceste beneficii oferite de producator . Rutele calculate sunt atent optimizate iar cu ajutorul meniul de planificare traseul ales va fi cu siguranta unul optim . Deci putem spune ca din punct de vedere al selectarii unui traseu optim , Tomtom se claseaza in topul preferintelor noastre .
Despre restul aplicatiei nu putem spune acelasi lucru . Este extrem de simpla ,chiar saracacioasa pe partea de optiuni si setari iar planificarea unei calatorii in mai multe etape este foarte greu de realizat .
Ecranul principal concentreaza toata atentia asupra rutei de urmat , foarte util pe dispozitivele cu ecran mai mic . Pentru smartphone – urile cu ecrane generoase era utila introducerea mai multor informatii pe ecran ( alte avertizari ,manevrele secundare de urmat ) cum regasim pe alte aplicatii de top de la Navigon sau Sygic.
Un alt minus mentionat de multi utilizatori este epuizarea bateriei si lipsa unui management al consumului. Deci atentie sa nu ne lipseasca incarcatorul auto in cazul utilizarii Tomtom pentru Android .
Pretul acestei aplicatii ne indica ca vorbim de o aplicatie premium , si achizitionarea unui pachet ce contine de exemplu intreaga Europa sau SUA ne va lasa o gaura destul de mare in buget .
La final speram ca aplicatia Tomtom pentru Android va mai suferi modificari si update-uri ce vor acoperi multe din minusurile mentionate , pana atunci ne vom folosi de ea in forma actuala .
Doryn Peagu a zis
Istoricul de navigare de pe un TomTom Go 60 se poate descarca daca nu ai activat butonul de inregistrare al traseului?