Anul acesta cea mai importanta noutate adusă de producătorii de televizoare este introducerea tehnologiei HDR. Am auzit cu toții de HDR la camerele foto dar ce înseamnă de fapt ?
HDR vine de la High Dinamic Range și înseamnă livrarea unor imagini cu o paletă mult mai complexă de culori, un alb mai intens și nivele foarte bune de negru. Având o paleta de culori complexă, culorile sunt redate foarte natural în comparație cu ce aveam până acum pe gama actuală de televizoare.
Dacă roșu era redat pe un ecran normal în 100 de nuanțe, cu HDR paleta de culori este triplată acoperind o gamă mult mai extinsă. Verdele va fi natural, tonurile pielii vor fi ca în realitate, albastrul cerului va fi într-o nuanță reală.
Contrastul este și el îmbunătățit exponențial, pentru că nu se mai pierde din negru atunci când sunt zone luminate pe ecran. Putem avea de exemplu o flacără luminată foarte intens și puternic pe ecran, dar negrul rămâne negru în jurul acelei zone – la ecranele clasice se pierdea din cauza luminii ce atenua nivelul zonelor întunecate.
În principiu televizoarele HDR revoluționează piața. Dacă până acum s-a pus accentul doar pe design sau Smart TV, în sfârșit producătorii se îndreaptă către calitatea imaginii, lăsând rezoluția așa cum e și crescând calitatea culorilor și contrastului – cele mai importante în vizionarea unui film sau emisiuni.
Trebuie menționat că pentru a beneficia de calitatea HDR, trebuie ca și calitatea materialului video sa fie filmată la același standard. Desigur, materialele video HDR abia își fac apariția pe piața . Producătorii au găsit o soluție la fel ca și în cazul 4k – scalarea imaginilor normale la calitate HDR . Nu e cea mai bună varianta, dar calitatea creste foarte mult la vizionarea filmelor de exemplu.
Sony, cunoscut ca vârf de lance pe segmentul audio și video, a anunțat și el modele de televizoare HDR. Gama sa de vârf cuprinde modelele X930D și X940D care cuprind toate inovațiile acestui an.
Sunt televizoare de vârf din toate punctele de vedere, de la imagine și sunet și până la partea de Smart TV.
Modelele de anul trecut aveau oarecum un aspect clasic, nu foarte diferit de alți ani. Sony a redesenat televizoarele sale în 2016. Noul design aduce modele foarte subțiri comparative cu 2015, și chiar partea din spate a fost proiectata sa ascundă perfect cablurile ce vin conectate la televizor. Observăm din nou tendința de a face televizoarele foarte subțiri pentru a arăta foarte bine când sunt amplasate pe un perete al camerei.
Pe partea de imagine, noile modele revoluționează pe mai multe planuri. Deși și alți producători vor introduce HDR pe televizoare, Sony se folosește de procesorul dedicat de imagine numit 4K X-Reality Pro. Acest procesor exista și la modelele anterioare dar a fost îmbunătățit pentru a putea controla foarte bine noua tehnologie High Dynamic Range și a asigura calitatea superioară a redării.
Acest procesor dedicat lucrează imaginea ajustând-o de câteva milioane de ori pe secunda pentru a menține standardul contrastului și culorilor impus de HDR. Astfel imaginea devine impecabil de naturală păstrând contrastul și luminozitatea la un nivel premium. Dacă aveți ocazia să testați un televizor în magazin o să vedeți diferența când vine vorba de contrast.
Ca panel tv se vor folosi în continuare display-urile Triluminous care au calitatea necesara pentru a susține standardul de imagine HDR. Desigur, modelele de bază ale gamei nu beneficiază de acest tip de panou dar chiar și acestea vor avea o imagine mult mai bună.
Urmând direcția, Sony continua cu Android în 2016. Smart Tv-urile aduc versiunea 6.0 ce promite să fie una din cele mai stabile. Am testat câteva aplicații pe modelul Sony X940D, și putem spune ca Android se mișcă pe acest televizor la fel ca pe un smartphone premium.
Sunt mult mai multe aplicații disponibile, jocurile rulează rapid, filmele online pot fi vizionate fără blocaje, iar căutarea vocala Google a fost mult îmbunătățita și suportă mult mai multe limbi inclusiv română
Televizoarele 4K HDR Sony vor fi cheia succesului în acest an ?
Putem spune de pe acum ca da. Anul trecut, Samsung a preluat peste jumătate din piața televizoarelor dominând-și clar rivalii. Sony și-a menținut cota, dar era nevoie sa se reinventeze.
Noile Smart Tv-uri și televizoarele HDR aduc ce era nevoie- o imagine superioară față de standardele de acum, un sunet excepțional și un sistem de operare pentru partea de Smart Tv foarte stabil și rapid. Rămâne sa vedem cât de competitive sunt preturile acestor modele și cu ce va veni Samsung, Lg sau Philips.
Lasă un răspuns