Desigur este una din cele mai rostite intrebari de catre posibilii cumparatori …
” Vreau sa cumpar o tableta ieftina .. de care ? ” … ” De ce sa cumpar o tableta mai scumpa ? ” …” Ce diferenta este intre o tableta scumpa si una foarte ieftina ? ” … ” Ce tableta sa cumpar la un pret cat mai mic ? ” ….. aceste intrebari le auzi zi de zi in magazinele de profil sau pe forumurile de pe internet .
Discutia este extrem de complexa si am scris un articol mai detaliat despre alegerea tabletei potrivite aici .
O sa mentionez acum doar anumite diferente ce apar intre o tableta no-name si una ” mai de firma ” sa zicem asa .
Sa lamurim un lucru. Exista si tablete ieftine care sunt calitative si ” bune ” cum ar spune lumea , si la fel exista tablete scumpe care nu isi merita banii.
Deci alegem o tableta ieftina sau una scumpa ?
Primul aspect ar fi calitatea materialelor si a accesoriilor .
O parte din tabletele ieftine au un ecran foarte fragil si la fel o carcasa dintr-un plastic inferior.
Am vazut multe cazuri de display-uri fisurate la socuri relativ foarte mici sau carcase deformate . Mari probleme sunt si pe partea de incarcare , in special mufa de incarcare de pe tableta care se deterioreaza foarte rapid mai ales in cazul folosirii intense.
Numerosi parinti au cumparat tablete copiilor , tablete foarte ieftine ca ” la varsta lui nu are nevoie de mai mult ” .
Copii tind sa forteze foarte mult o tableta , instaleaza foarte multe jocuri , dezinstaleaza foare multe programe , o incarca foarte des datorita lipsei autonomiei sau se joaca cu tableta in timp ce aceasta se incarca .
Acest lucru duce la deteriorarea mufei de incarcare a tabletelor foarte ieftine , non-brand si de obicei si la anularea garantiei .
La tabletele ” respectabile” acest lucru se intampla foarte rar sau chiar deloc . Nu o sa vezi tablete Samsung sau Asus in service cu mufa de incarcare deteriorata foarte des .
O alta problema o reprezinta calitatea acumulatorilor de pe tabletele no-name .
Autonomia este foarte mica , si apara= frecvent probleme . Multe tablete nu trec de 1- 2 ore de utilizare datorita acumulatorului de slaba calitate .
Am intalnit deasemenea foarte multe cazuri de acumulatori care pur si simplu se umfla in interiorul tabletei si provocand ruperea ei in doua sau spargerea ecranului . Nu este o gluma ..
Aceste probleme apar rar la produsele consacrate unde autonomia este cu mult mai buna si in nici un caz nu apar deteriorari de genul celor de mai sus .
Un alt aspect negativ des intalnit la anumite marci de tablete foarte ieftine este blocarea pe logo – practic blocarea sistemului de operare .
Sunt numeroase cazurile si de obicei se rezolva simplu resetand tableta . Acest lucru nu este insa posibil la tabletele care nu au butoane fizice de volum si trebuiesc trimise in service pentru resoftare cum denumesc ei operatiunea.
Daca aceasta problema apare de cateva ori pe an o sa riscam sa ne lipsim de tableta cateva saptamani si nu este ok .
Cam acestea ar fi principalele probleme care diferentiaza o tableta ieftina no-name si tabletele mai scumpe brand .
Scump nu mai e totusi atat de scump . Marii producatori au inceput sa scada si ei preturile ca sa faca fata pietei si gasim tablete produse de Lenovo , Samsung ,Asus sau Toshiba la preturi foarte acceptabile la ora actuala . Un astfel de exmplu avem aici sau aici .
Pana la urma ,un aspect extrem de important este si modul in care utilizam tableta sau cine va utiliza tableta.
Daca o foloseste un adult pentru activitati ocazionale ( surfing internet , facebook ,etc ) o astfel de tableta are sanse mari sa se comporte ca orice tableta de firma .
Daca vrem o tableta pentru copil sau va fi folosita intens si perioade mari de timp ,ori in interes de serviciu , sfatul emu este sa va indreptati catre o tableta de calitate facuta de una din firmele consacrate international .
Veti fi cu mult mai multumiti , iar banii dati in plus vor fi justificati foarte repede.
Pavel a zis
Foarte interesant articolul. Multumesc!