Cei mai importanti producatori de pe piata aparatelor electronice se lupta, de ceva vreme, sa scoata cele mai bune smart watch-uri, scopul final al acestora fiind acela de a reusi sa creeze un model care sa poata inlocui, ca aspect, un ceas obisnuit, pastrand totusi toate aplicatiile sale de ultima generatie. Astfel, Samsung, Sony, Asus, Apple si multi altii s-au inscris in aceasta cursa, fiecare venind cu produse noi, din ce in ce mai bune.
Sony incearca acest lucru cu Smart Watch 3 si, cel putin sub aspectul aplicatiilor, si reuseste, desi, la o privire de ansamblu, este greu de spus cui se adreseaza produsul japonezilor.
O functionalitate ridicata, mai ales pentru cei care fac sport
Unul dintre principalele elemente cu care Sony au incercat sa isi atraga cumparatorii este functia GPS incorporata in acest “ceas inteligent”. Aceasta este utila pentru cei care adora sa alerge, ceasul inregistrand practic numarul de kilometri parcursi cu ajutorul GPS-ului. Asadar, se poate tine o evidenta mult mai atenta a traseului, a turelor parcurse si a timpului necesar pentru aceasta.
Pentru ca sistemul sa functioneze, ceasul trebuie sa fie conectat prin Wi-Fi cu un telefon mobil, ceea ce ii scade insa mult din functionalitate (de ce ai mai avea si ceas daca deja telefonul poate sa faca acest lucru). Sistemul este unul nou, iar producatorii inca lucreaza, dar deocamdata singura alternativa este utilizarea aplicatiei MyTracks de la Google, aceasta oferind rezultate excelente in inventarierea numarului de ture parcurse.
Pe de alta parte, utilitatea ceasului nu se observa doar in timpul activitatilor sportive. Smart watch-urile sunt dispozitive realizate pentru a usura cititul mesajelor si pentru ca utilizatorul sa stie in permanenta daca a fost sunat pe telefon. Din acest punct de vedere, Sony Smart Watch 3 ofera niste rezultate bune, chiar daca sistemul de operare Android Wear are limitele sale. Chiar au existat discutii cu privire la includerea acestuia (sau a unui sistem diferit), dar pana la urma japonezii au mers pe mana celui mai utilizat sistem de operare si, in parte, au facut bine.
Android Wear este perfect functional, permite citirea mesajelor si utilizarea multor aplicatii (care se descarca din Google Store), dar si ascultarea muzicii cu ajutorul unei casti Bluetooth. Din pacate, apar si probleme care sunt comune pentru toate ceasurile care functioneaza cu Android Wear (si care dovedesc din nou ca acesta este inca un sistem in lucru). Asadar, este foarte neplacut ca nu se pot citi si mesajele trecute, optiunea de scroll fiind practic inexistenta. Samsung au facut lucruri mai bune cu sistemul Tizen asa ca sa speram ca si cei de la Google vor reusi sa tina pasul cu sud coreenii. De imbunatatiri au nevoie si toate ecranele cu vremea si alte informatii, si acestea putand fi destul de enervante.
Aspectul poate fi punctul negativ
Cei din industria de electronice incearca sa aduca pe piata ceasuri smart care sa semene cat mai mult cu ceasurile adevarate. Se pare ca nu acesta a fost si scopul celor de la Sony, caci cel mai dragut lucru care se poate spune de Sony Smart Watch 3 este ca are un design sport.
Desi utilitatea modelului s-a doveit a fi una ridicata, atat pentru cei care doresc sa tina evidenta kilometrilor parcursi, cat si pentru cei care ar cumpara un astfel de produs pentru aplicatii si muzica, look-ul ceasului ii va incanta doar pe primii, pe cei din urma dezamagindu-i profund.
Sony Smart Watch 3 nu arata rau, dar este complet nepotrivit in orice alte conditii decat pe pista de alergare sau in sala de fitness. Carcasa sa dreptunghiulara este decenta, iar ecranul de 4 centrimetri este unul suficient de mare pentru a se putea citi clar de pe el (in lumina decenta). Ceasul poate indica orele atat analogic cat si digital, ceea ce este un lucru bun.
Problemele mari vin insa de la curea. Aceasta este construita din cauciuc, de culoare neagra, alba, roz sau galbena in functie de preferintele cumparatorului, dar aspectul ei face tot ansamblul sa arate ca un ceas de mana a doua sau ca unul pentru copii. Ceasurile digitale au fost create la inceput pentru sportivi, iar Sony nu depaseste, din pacate, acest nivel. Si chiar daca vorbim despre o curea usoara, aceasta mai are un defect, atragand praful si scamele care se lipesc foarte usor de ea.
Din pacate, nici luminozitatea nu este intotdeauna grozava, mai ales cand incerci sa citesti ce scrie pe ecranul cu o rezolutie de 320 x 320 pixeli, atunci cand este soare afara.
Un ceas facut sa functioneze si in conditii mai dure
Procesorul cu care Sony Smart Watch 3 este dotat este unul foarte bun pentru un ceas inteligent, iar memoria sa este de 4 GB. Asadar, nici nu vor exista aplicatii care sa functioneze sacadat, nici nu va exista riscul ca smart watch-ul sa fie supraincarcat.
In plus, acest model beneficiaza de cea mai buna baterie de pe piata de la orice “ceas inteligent”, una care tine pana la maxim doua zile, adica aproape dublu decat in cazul majoritatii celorlalte produse de acest gen. Iar atunci cand bateria se termina, standul de reincarcare prin micro USB intra in functiune, acesta fiind mic si usor de transportat. In final, un alt aspect care merita amintit este rezistenta la apa, Sony Smart Watch 3 functionand chiar si dupa ce este tinut in apa timp de o ora, la o adancime de 2 metri (asadar, puteti merge cu el la piscina fara probleme).
Concluzie
Aproape toate caracteristicile sale indica Sony Smart Watch 3 ca fiind un smart watch sport. De la cureaua de cauciuc si designul general (singurul minus cu adevarat notabil), la bateria extrem de durabila, rezistenta la apa si sistemul GPS implementat, toate acestea arata ca modelul este dedicat in special celor care sunt pasionati de alergari si alte exercitii fizice. Din pacate, ceilalti cumparatori nu vor fi la fel de incantati, iar cei care isi doresc un “ceas inteligent” ce poate inlocui ca design unul adevarat, pot gasi alternative mai aratoase si chiar mai ieftine (Sony SW 3 costa 250 de dolari).
Lasă un răspuns