Producatorii de electronice incearca mereu sa aduca viitorul mai aproape prin tehnologiile noi cu care vin pe piata, insa acest proces nu este niciodata unul usor. De aceea, anumite gadget-uri inca se afla in starea lor incipienta, calitatea fiind inca destul de departe de cea pe care toata lumea o asteapta. Smart watch-urile sunt de ceva vreme principalele inovatii ale marilor producatori si chiar daca acestea devin mai bune si mai performante cu fiecare nou model, inca nu s-a gasit balanta perfecta intre functionalitate si design.
Nu se putea ca Samsung sa nu se implice si ei in aceasta lupta, gigantul sud coreean venind chiar cu propriul sau sistem de operare pentru modelul Gear S, diferit de ceea ce vedem pe Samsung Gear Live de exemplu. Tizen trebuie sa inlocuiasca Android Ware OS de la Google, asa ca sa vedem cum s-au descurcat producatorii.
Util in multe situatii
Marea incercare a producatorilor de “ceasuri inteligente” este aceea de a le face pe acestea sa fie cat mai apropiate de ceasurile normale, poate chiar sa le inlocuieasca pe acestea la un moment dat. Vom vedea si daca cei de la Samsung au reusit acest lucru cu Gear S, dar mai intai sa ne concentram pe ceea ce ar trebuie de fapt sa faca un smartwatch.
Samsung Gear S are foarte multe aplicatii, iar numarul acestora poate fi imbunatatit prin utilizarea magazinului de aplicatii pentru Tizen (un fel de Google Store, dar pentru alt sistem de operare). Asadar, toti cei care isi doresc sa navigheze pe Internet, sa primeasca mesaje si sa fie anuntati cand acest lucru se intampla, dar si sa isi managerieze cu usurinta informatiile relevante, vor putea face acest lucru cu mare usurinta. Pana la urma, deocamdata acesta este maximum la care s-a ajuns cu tehnologia smart watch, iar modelul de fata isi face treaba foarte bine.
In plus, meniul de la Tizen este usor de folosit, iar display-ul este suficient de mare si costumizabil pentru a se putea vedea pe el. Ecranul poate fi populat cu poze si informatii la alegerea utilizatorului (date despre vreme, ora, bineinteles, etc), iar in combinatie cu o aplicatie de mobil se poate schimba si background-ul.
De asemenea, Samsung Gear S are si un GPS complet functional, care isi poate scoate proprietarul din suficient de multe situatii nedorite, mai ales daca acesta se afla intr-o zona pe care nu o cunoaste. Nu acelasi lucru se poate spune si despre sistemul care inventariaza numarul de kilometri parcursi, caloriile consumate si alte detalii care tin de fitness si sanatate, insa, cum nu toata lumea se si indeletniceste cu asa ceva, aceasta nu este o problema prea grava.
Un design inspirat, cel putin in anumite privite
Acum ca am vazut cum se descurca Samsung Gear S ca un gadget de ultima generatie ce este, sa trecem si la aspectele referitoare la ceas.
In primul rand, display-ul. Acesta este mare, chiar unul dintre cele mai mari de pe piata si, cu siguranta, nu se poate spune ca acesta ar fi un aspect negativ al modelului. Cu cei cinci centimetri pe care ii are, smart watch-ul ofera posibilitatea de a vedea clar ceea ce apare pe ecran, lucru absolut necesar pentru un dispozitiv facut tocmai pentru a oferi posibilitati multiple de a lucra cu diverse aplicatii. In plus, rezolutia este una imensa, de 480 x 360 pixeli, este cea mai mare pe care un astfel de ceas a reusit sa o aduca pe piata. Fara indoiala, aceasta caracteristica ajuta la obtinerea unei imagini clare si pline de culoare si a unui nivel perfect calibrat de luminozitate.
In ceea ce priveste cureaua, aceasta este foarte comoda si poate fi comandata intr-o varietate de culori, fiecare gasind probabil ceva pe placul sau. Din pacate, in ceea ce priveste asemanarea cu un ceas real, cauciucul folosit nu se ridica la standarde foarte inalte. Desi exista si ceasuri cu astfel de curele, cel utilizat pentru Samsung Gear S aduce aspectul general al gadgetului mai aproape de cel al unui ceas de slaba calitate sau a unuia pentru copii, decat a unui produs care costa atat cat o face acesta.
Nici catarama nu este de cea mai buna calitate, fiind construita dintr-un material care se indoaie usor, se inchide cu greutate iar ca design este, pur si simplu, prea mare.
Viitorul este cu adevarat mai aproape
Pentru cei care isi doresc sa realizeze apeluri de pe ceas si sa arate exact ca in cele mai bune filme de spionaj, Samsung Gear S vine cu aceasta posibilitate. O cartela poate fi inserata in ceas, de pe aceasta putandu-se suna sau primi apeluri (cu un sunet decent), trimite mesaje sau naviga pe internet.
Pentru ca smart watch-ul sa functioneze la adevarata sa capacitate este nevoie ca acesta sa fie conectat la un telefon Samsung, pe care sa se instaleze aplicatiile si sa se realizeze multe alte setari. De asemenea, cartela din telefon are prioritate, asa ca atunci cand cele doua sunt conectate, toate apelurile si mesajele de pe ceas vor fi cele primite si pe telefon.
Samsung Gear S poate fi purtat si fara telefon compatibil, dar acest lucru ii scade foarte mult din utilitate. Asadar, desi producatorii de “ceasuri inteligente” isi propun mereu sa vina cu modele cat mai independente, iar cel de fata are anumite caracteristici foarte reusite, demersul este inca departe de a se fi terminat. Si, nu in ultimul rand, bateria ceasului tine doar o zi si este mereu nevoie sa fie insotit si de un stand de incarcare. Nu este un defect unic pentru acest model, dar poate fi deranjant la un ceas.
In concluzie, Samsung Gear S este un produs decent, care insa putea oferi mult mai multe. Practic, fiecare aspect al sau, fie ca vorbim de design, utilitate sau functionare, are parti bune si parti mai putin bune, iar pretul, unul dintre cele mai mari de pe piata (peste 1200 de lei pentru varianta standard) nu este atat de justificat. In final, se poate spune ca Samsung Gear S este un gadget bun, dar producatorii mai au de lucrat pentru a creea si un ceas pe masura.
Lasă un răspuns