Vorbeam într-un articol anterior de televizoarele Sony din 2015 care vin cu Android ca sistem de operare pentru partea de Smart Tv.
De curând, am avut ocazia să ne jucăm cu modelul Sony KDL43W756C, un televizor din gama medie a liniei de anul acesta. Este un Smart Tv cu o imagine foarte buna si, spre deosebire de anii anterior când un tv Sony costa ceva mai mult decât un model de la concurenta, prețul acestuia este unul foarte bun raportat la modelele Samsung sau Lg din 2015.
Design și conexiuni
Pe partea de design nu sunt schimbări vizibile. Linia carcasei si standul de măsuță au aceeași formă cu care ne-a obișnuit Sony încă din 2014 la modele ca 40W705. Nuanța aleasă pentru acest model este un argintiu mat deschis iar standul este dintr-o singura piesa metalica finisata lucios.
Este un televizor subțire in partea superioară si cu o ramă laterală îngustă. Partea spate inferioara este ceva mai proeminenta, acolo fiind grupate componentele televizorului și conexiunile acestui model.
Conexiuni avem destule : 4 x HDMI, 3 x USB 2.0 , CI + , audio optic, jack căști și component fiind cele mai importante. Dispune și de tunere DVB-C, DVB-T și T2 ( atât de căutat în ultima perioadă ).
Imagine și sunet
Sony 43W756C nu dezamăgește, calitatea imaginii fiind unul din atuurile producătorului de mulți ani. Rezoluția acestui Smart Tv este 1920 x 1080p, suficientă pentru diagonala de 43 inch.
Folosind pentru prelucrarea imaginilor același procesor X Reality Pro, acest model reușește să ofere o redare de excepție, mai ales când vorbim de materiale HD sau Full HD. Nivelul de negru obținut este foarte bun și uniform, atât pe centrul cât spre marginile ecranului.
Este destul de luminos, poate chiar mai luminos decât unele modele de la Samsung sau Philips, deci se pretează și în livinguri foarte luminoase unde vizionarea rămâne la aceeași calitate.
Tonurile sunt suficient de vii, iar adâncimea lor este superioară, numărul de culori fiind suficient de mare ca să nu producă întreruperi în gradația imaginilor afișate. Nota pentru imagine este maximă pentru acest model, comparându-l desigur cu alte televizoare rivale din aceeași clasă de preț.
Pentru procesarea cadrelor rapide foarte fluid , procesarea imaginilor se face la un refresh rate ridicat artificial – Motionflow XR 800 . Adică se generează cadre suplimentare care dau fluiditate imaginii dacă vorbim de anumite tipuri de emisiuni ( sport, etc). Nu este utilă pentru vizionarea filmelor care sunt filmate la un număr mai mic de cadre și efectul ar fi supărător.
Sunetul este redat prin 2 difuzoare de 10 w, la acest capitol nefiind schimbări față de anul trecut. Fără un sound-bar sau un home-cinema, părerea mea e că nu se poate obține un sunet de cinema de la acest model. Este ok pentru talkshow-uri sau știri, vocile fiind redate foarte clar și fără imperfecțiuni de sunet.
Smart Tv cu Android
Am ajuns la cireașa de pe tort. Sony a introdus sistemul de operare Android pe anumite modele din 2015. Astfel, un Smart Tv ce nu oferea prea multe în anii anterior a renăscut.
Interfața este proprie Sony, meniul fiind ușor stângaci și dificil de învățat.
Bara de căutare din partea superioară funcționează ca un mini motor de căutare și ne permite să căutăm filme, trailere, videoclipuri și alte materiale asemănătoare. Derulând în jos, putem alege între aplicații personalizare pentru Smart Tv-urile Sony, jocuri, utilitare și alte categorii.
Putem de asemenea să accesăm Google Play, Google Music și Google Games. Sunt disponibile aplicații populare ca VLC sau Kmplayer pentru redarea video, jocuri ca Asphalt și Bomber, și altele asemenea.
Youtube rulează incredibil de rapid sub Android Tv, clipurile se încarcă instant și calitatea video este remarcabilă.
Ce nu am găsit pe Sony 43W756CS cu Android ? Nu am găsit ceva extrem de important – un web browser. O să spuneți că nu este posibil, cum să nu ai browser pe un Smart Tv mai ales pe unul din 2015 cu Android ? Este posibil.
Update: Sony a introdus Opera browser odată cu ultimul update din 15.07.2015 , deci acum se poate utiliza ca un Android Tv complet.
Chiar Sony specifică acest lucru, că nu există un brower preinstalat dar că se poate instala Opera sau alt utilitar accesând pachetele de aplicații de pe Google Play ca în imaginile de mai jos.
Din păcate, la modelul testat de noi nu am găsit nici o aplicație web browser disponibilă în Google Play. Am făcut și update la ultima versiune de soft însă nu s-a rezolvat nimic. Probabil e un bug ce va fi reparat la următorul update de soft, dar cert este că la această dată nu se poate instala Opera pe Sony Smart Tv. Este un mare minus al unui televizor de acest tip, și reduce drastic funcționalitatea sa.
Update: Sony a introdus Opera browser odată cu ultimul update din 15.07.2015 , deci acum se poate utiliza ca un Android Tv complet.
Concluzie
Smart Tv-ul Sony 43W756CS pare a fi modelul ideal de televizor pentru cei ce vor să aibă atât o imagine superioară cât și un Smart Tv ce este capabil să ruleze aceleași aplicații cu care ne-am obișnuit pe smartphone sau tabletă.
Acest smart tv are aceste caracteristici, păstrând calitatea imaginii cu care ne-a obișnuit producătorul și completând linia de specificații cu Android OS.
Prețul este un alt atuu al acestui model după cum spuneam și mai sus, Sony a riscat și a învățat din anii trecuți aducând modele de televizoare bune fără a mai cere un preț piperat într-o piață de consum din ce în ce mai prudenta.
[wp-review]
tibi cunitchi a zis
am un tv sony smart android KDL43W756C. cand ma uit la un film de exemplu pe PRO TV HD , se mai blocheaza pentru o secunda imaginea si apar patratele!trebuie sa umblu la setari?
AdminDG a zis
Smart Tv -urile nu sunt perfecte, apar probleme diverse si asta e una dintre ele. Poate e ceva legat de conexiune,etc. Nu cred ca exista o ajustare, doar sa ai update-urile la zi.
Adi a zis
Poate fi o pbl la operator sau vreun contact imperfect pe undeva pe la cablul din casa.
Daca pui multe aplicatii, pui aplicatii care functioneaza ca servicii ( fb, adrese multe de mail, alte aplicatii care functioneaza ca servicii) , si tot felul de balarii, tvul va intra in colaps, va fi o senzatie de sacadare pe posturi.Va schimba din ce in ce mai greu posturile, va fi mult mai putin responsiv prin meniuri.E un Android pus pe 2 GB ram, un procesor nu foarte rapid, o pagina web mananca 100 MB ram de ex.
marius a zis
buna ziua. am un sony kdl40705c si nu reusesc sa gasesc „motorul de cautare”. ma intereseaza sa vad filme online si nu pot. ma puteti ajuta? multumesc.
AdminDG a zis
Aplicatia e oareecum ascunsa, incearca sa o cauti in All Apps ( toate aplicatiile). Uite foto ca sa vezi ca exista :
cristian stanescu a zis
Salut,pt vizionari Blu-ray ,DVD,filme on-line ,merita sau ma orientez la al model??
AdminDG a zis
Da, merita.
alex a zis
Salutare, vreun task killer sa mai omoram aplicatiile care ruleaza in background exista? Cand am intrat la setari/aplicatii/aplicatii pornite…am ramas tampit sa vad ca fiecare pornire a youtube-ului mi-a lasat cate o aplicatie in derulare….
Bogdan a zis
Ceau baieti,am un sony bravia ultimu model..iar de 2 zile nu mai pot nici un filmulet pe net..inafara de youtube..
un sfat va rog..de ce nu se mai incarca..imi da urmatoarea eroare „Loading error.please reload the page
ciprian a zis
buna ma intereseaza daca are la setari sa pot seta mod miscare led fara sa intunece panelul ma refer la imaginile in miscare am un model 2014 care nu proceseaza acesta setare defapt proceseaza dar intuneca mult panelul.
Adi a zis
Toate player-ele sunt vazute ca aplicatii normale, nu sunt vazute ca aplicatii video. Drept urmare, sincronizarea 24p nu exista decat in playerul stock, care este vazut ca aplicatie video. Playerul stock nu citeste subtitrarea externa din dlna. Kodi vede subtitrarea externa din dlna, are o functie pt sincronizare 24p, functia respectiva nu fonctioneaza insa pe Sony.Drept urmare, se vede destul de rau mai tot continutul care intr in tv.Salmsung si Lg vad subtitrarea externa din dlna, nu trebuie instalat player, cel stock este atat cat trebuie.Vandut dupa cateva luni de butonat.
Tv-ul nu este deosebit de stabil, daca lasi de ex Kodi deschis, se restarteaza la iesirea din sleep.
Ady a zis
După 3 ani de la cumpărare mi s-a dus display-ul. Sunt dezamăgit. Nu recomand!