Sunt sigur că atunci când ați cumpărat un smartphone Samsung cu Android ați avut așteptări mari. Ca orice alt smartphone cu Android, și seria Galaxy de la Samsung vine cu un UI personalizat denumit Touch Wiz. Este de fapt o personalizare a sistemului de operare Android, începând de la temă și până la widget-uri sau aplicații preinstalate. Deși ar trebui să ofere o experientă mai plăcută în utilizare, se întâmplă exact contrariul de multe ori. Aplicațiile preinstalate și restul proceselor ce rulează pe un Galaxy cu TouchWiz pot produce așa numitul bloatware- blocarea în aplicații, rularea greoaie, consumul excesiv de resurse și multe asemenea.
Am pățit-o și eu la smartphone-ul Samsung Galaxy S3 pe care îl dețin de ceva vreme. Odată cu update-ul la Android 4.3 ( oferit oficial ) au început problemele. Blocaje, rulare greoaie chiar și a aplicațiilor simple, parcă dețineam un smartphone defect. După luni de utilizare defectuoasă, am decis să iau taurul de coarne cum s-ar spune. Nu mai aveam multă garanție la el, așa că am decis să instalez un ROM custom- adică un Android preluat de pe alte dispozitive și prelucrat. Găsiți numeroase variante pe net, cât și tutoriale.
Eu am folosit Cyanogen Mod, un custom ROM care aduce un Android simplu și rapid asemănător cu cel de pe Nexus.
Odată cu instalarea noului ROM ( Android 4.4.4 ) parcă mi-am cumpărat un smartphone nou-nouț. Aplicațiile se încarcă rapid, ruleaza perfect, nu mai sunt blocaje, gata cu problemele. De fapt există și o mică bubă. Majoritatea ROM-urilor custom au și bug-uri ( mici probleme), la S3 de exemplu câteodată îmi dă eroare la recunoașterea camerei dar se rezolvă cu restart. E un incovenient mic raportat la felul în care se comportă acum smartphone-ul.
Două lucruri sunt de spus în cazul în care vă gândiți să instalați un Custom ROM :
– puteți defecta smartphone-ul parțial sau total.
-pierdeți garanția.
Este decizia voastră, eu sunt mulțumit de performanțele lui Galaxy S3 care merge mai bine decât alte modele mai noi. E păcat că Samsung, și alți producători de altfel, aleg soluții neperformante pentru telefoane, sau poate e doar o strategie de marketing pentru a vinde modele mai noi.
Lasă un răspuns