Odată cu intrarea pe piață a televizoarelor cu rezoluție Ultra Hd , regăsim în magazinele de profil tot mai multe Smart Tv – uri purtând sigla 4K . Un model din gama medie-vârf a producătorului Philips este televizorul 42PUS7809 . Este un televizor ce înglobează un ecran Ultra Hd , redare 3D , Smart Tv cu conectare Wi- Fi la Internet și nu în ultimul rând tehnologia Ambilight de la Philips .
Design
Philips 42PUS7809 nu iese foarte mult din designul cu care ne-am obișnuit la modelele din seriile 5 , 6 și 7 ale producătorului . Rama are o culoare gri închis cu tentă metalică și are o formă perfect dreptunghiulară , logo-ul Philips din partea de jos fiind ridicat puțin mai sus pentru a defini forma televizorului.
S-a ales designul Borderless ,în laterale și în partea de sus rama este practic invizibilă datorită grosimii de sub 1 mm.
Diagonala de 106 cm este suficientă pentru distanțe de vizionare între 3,5 – 4 ,5 metri.
Conexiuni
Fiind un model din clasa superioară , UltraHd-ul Philips 42PUS7809 vine cu o gamă completă de conexiuni .
Sunt disponibile 4 mufe HDMI , 3 conexiuni USB pentru conectare dispozitivelor de stocare și înregistrare , mufă Lan , SCART , component , slotul CI+, mufa antenă și conexiune pentru antena satelit.
De asemenea este disponibilă conexiunea Wi-Fi pentru Internet și opțiunea Miracast pentru duplicarea conținutului de pe ecranul telefonului – tabletei direct pe Tv.
Imagine și 3D
Am vizionat câteva materiale video pe acest televizor UltraHd și mi-am făcut o părere despre performanțele sale . Luminozitatea ecranului este foarte bună ,peste modele ca 40H6400 de la Samsung .
Contrastul ecranului este mediocru ( deși pe acest model avem disponibil și Micro Dimming Pro) iar pentru cele mai bune rezultate acesta trebuie ajustat undeva la 90 -100 % din setările aferente cu luminozitatea redusă la sub 55 %. Ecranul este destul de uniform deși în partea de jos mai apar uneori probleme cu zonele negre care sunt iluminate puternic la unele imagini foarte luminoase.
Paleta de nuanțe este mediocră și sunt unele probleme ca tonurile prea puternice de albastru sau roșu care anulează vizual anumite variații ale culorilor. Desigur prin ajustarea atentă a tonurilor RGB se poate obține o imagine decentă pe majoritatea surselor.
Procesarea imaginii se face la 600 Hz ( obținuți de chip-ul tv-ului nu reali ) și scenele rapide sunt fluide iar blur-ul este foarte redus. Am observat că Philips procesează mai bine imaginile rapide față de concurență iar modelul Ultra HD 42PUS7809 nu face excepție.
Pe partea de 3D nu sunt noutăți. Suportă conversie 2D- 3D precum și Dual- Play pentru fanii jocurilor pe Tv.
Plusul îl dă tehnologia Ambilight care pe lângă reducerea oboselii ochilor la vizionare îndelungată, amplifică efectele 3D (de fapt cam orice scenă de acțiune 2D sau 3 D ) iar rezultatul este unul pe măsură.
Un film 3D în care exploziile se răsfrâng pe tot peretele este o experiență plăcută. Probabil pachetul 3D + Ambilight este atuul acestui model. Televizorul vine și cu 4 perechi de ochelari în pachet.
Am lăsat partea de rezoluție la urmă pentru că nu sunt foarte multe de spus deocamdată . Nu avem televiziune 4K și sursele de imagine UltraHd nu sunt multe. Dacă reușiți să puneți mâna pe ceva materiale de acest tip atunci o să vă bucurați de detaliile oferite de 42PUS7809.
Pentru semnalul SD sau HD televizorul face scalare la rezoluția ecranului dar rezultatul nu e mai ok decât imaginea originală.
Mare atenție pentru cei ce vor să folosească acest televizor ca monitor Ultra-HD pentru jocurile de pe PC ( dacă aveți un calculator potent ) pentru că sunt ceva probleme în acest sens – pe intrările HDMi nu suportă decât semnal la 24/25Hz.
Sunet
O imagine bună are nevoie de un sunet la fel de bun . Philips a echipat modelul 42PUS7809 cu două difuzoare stereo de 10 W și în plus un subwoofer poziționat în partea din spate pentru amplificarea frecvențelor joase. Televizorul se aude bine atât pe frecvențe joase cât și pe medii la un volum mediu.
Apar probleme ( distorsiuni sonore) atunci când mărim volumul la peste 70 % . Cum am mai spus și cu alte ocazii dacă vreți un televizor bun cumpărați un sistem de sunet separat, recomand un sound-bar mai ales că acum au scăzut prețurile.
Smart Tv
Cum spuneam mai sus acest model se conectează la Internet atât pe cablu Lan cât și pe Wi-Fi ( având adaptorul încorporat ) . L-am testat pe Wi-Fi și s-a conectat foarte rapid. Philips nu a excelat niciodată pe partea de Smart Tv ( nu discutăm de modelele de vârf cu Android ). Acest model s-a descurcat binișor.
Pe Youtube nu au fost probleme la redarea clipurilor foarte lungi , iar majoritatea aplicațiilor se încarcă în timpi medii.
De câteva ori au apărut blocaje iar aplicațiile nu s-au mai lansat. Aici Philips are ceva probleme , și doar update-urile de soft frecvente vor rezolva problemele pe partea de Internet Tv.
Deocamdată cred că pentru cine este prioritară partea de Smart a televizorului ar trebui să aleagă modele de la Samsung care au reușit să se impună de la un browser mai rapid , redare filme online și aplicații mai utile .
Acest model suportă conectarea unei tastaturi/ mouse wireless pentru navigarea pe Internet dar are inclusă și o telecomandă cu tastatură pe partea opusă .
Alte opțiuni
Nu putem să nu menționăm că acest model permite înregistrarea emisiunilor pe un HDD extern , redarea fișierelor media de pe dispozitive de stocare externe ( deși e departe de a fi perfect) și are inclus un tuner DVB-S – deci îl putem conecta la o antenă satelit.
Concluzii
Pro
Ne place că avem un televizor complet ca opțiuni la un preț decent – rezoluție Ultra HD , redare 3D , Smart-Tv si Ambilight la pachet .
Partea de 3D și Ambilight sunt un plus veritabil față de versiuni similare ale concurenței.
Contra
Imaginea are de suferit pe partea de culori / variații de nuanțe . Pe sunet apar probleme la un volum mai ridicat ( peste 70 %).
Tehnologia 3D este de tip pasiv ceea ce inseamnă că materialele 3D vor fi redate la o rezoluție înjumătățită.
Ca și Smart Tv apar blocaje dese iar softul televizorului este ușor problematic – este foarte important să fie actualizat la ultima versiune disponibilă de la Philips.
Pentru fanii jocurilor de pe PC / Laptop care vor să se folosească de rezoluția Ultra HD – testați cu un cablu HDMi bun cursivitatea și timpul de răspuns pentru că sunt ceva probleme ( lag, format video nesuportat pe anumite moduri , etc).
Ca și concluzie finală pot spune că UltraHD-ul 42PUS7809 este o variantă bună pentru fanii filmelor 3D și nu numai ( gaming de pe console, cinefili ,etc ). Pentru Internet Tv mai bine vă îndreptați spre alt brand.
[wp-review]
cristi a zis
Greseti foarte mult ,nu stiu unde ai observat tu deficiente de culori in parte de jos a ecranului,dai indicatii aiurea,detin un astfel de model si te asigur ca nu este asa,iar cu blocajul pe partea de smart ,doar modelele de peste 5000 lei se misca intr-adevar bine,restul mai toate se blocheaza,nu poti deschide in browser mai multe pagini sau sa accesezi youtube din browser fara sa ai un pic de lag sau sa se blocheze ,dar ai aplicatie instalata de youtube,asa ca …si mai toate modelele se blocheaza la filme mari din lipsa memoriei,doar gama 2015 care contine 16GB ram functioneaza ok. Ai facut un review detailat,dar pe alocuri cam gresit.
AdminDG a zis
Detaliile legate de imagine au fost date comparand modelul langa alte branduri rivale. Sunt si televizoare mai scumpe care sufera de bleeding sau alte probleme de imagine.Ma refeream strict la zonele de negru in momentul cand avem imagini luminoase si doar in anumite momente.
Te asigur ca sunt si modele de Samsung, Lg care costa pana in 5000 lei ( Tizen OS,etc) si care au o viteza net superioara atat in aplicatii proprii sau browser. Desigur e binevenita opinia ta tinand cont ca detii acest model, asteptam si alte detalii despre plusurile si minusurile acestui model.