După succesul avut cu gama de laptopuri și ultrabookuri unde Lenovo a devenit unul din liderii mondiali , producătorul își extinde gama de tablete Android cu modele diverse ce tind să ofere unul din cele mai bune rapoarte preț calitate . Am avut ocazia să testăm modelul Lenovo IdeaTab A5500 , o tabletă de 8 inch cu ecran IPS , sunet stereo , modul Gps și conectivitate 3G , toate acestea la un preț extrem de rezonabil .
Design și display
Lenovo A8-50 A5500 arată foarte bine . Spatele tabletei este dintr-un plastic mat dur ce asigură o prindere fermă indiferent că lucrăm cu două sau o singură mână . Ajută foarte mult și grosimea redusă a tabletei de doar 8,95 mm .
În partea de sus a tabletei avem mufa de încărcare micro Usb și jack-ul audio pentru căști . Pe laterală sunt dispuse butonul Power și cele de volum iar în partea opusa sloturile pentru card micro-SD și slotul pentru cartela cu plan de date 3G . Cât privește culorile , Lenovo aduce carcase vii colorate ( modelul nostru are culoarea roșie ) pe lângă banalul gri sau negru cu care ne-au obișnuit producătorii de tablete .
Ce putem spune despre display-ul tabletei ? Avem un IPS de 8 inch cu rezoluție 1280 x 800 pixeli și multi-touch în 10 puncte . Touchscreen-ul răspunde foarte bine la comenzi și nu avem nimic de reproșat .
Ecranul are însă probleme care sunt ușor de observat . Deși paleta de culori și nuanțele redate sunt satisfăcătoare , luminozitatea ecranului este foarte redusă comparată cu modele similare că Samsung Tab 3 sau Google Nexus . De asemenea ecranul reflectă foarte mult lumina , iar utilizarea în lumina directă a soarelui pune mari probleme utilizatorului . Chiar și Lenovo S5000 ( versiunea de 7 inch a tabletei cu Android ) are un ecran net superior că luminozitate și reflectă mult mai puțin lumină decât Lenovo A5500 .
Hardware și performanță
Avem o configurație tipică Android pe tableta Lenovo A8-50 ( A5500 ) . Un procesor quad-core de la Mediatek de 1, 3 Ghz împreună cu 1 Gb de memorie RAM și un procesor video PowerVR SGX544 susțin aplicațiile Android , iar pentru stocare avem o memorie internă de 16 Gb ce poate fi mărită cu ajutorul unui card micro-SD de 16 Gb .
Performanțele tabletei nu stârnesc admirația , dar nu vorbim de o tabletă de top . Este o configurație ideală pentru browsing , multimedia si chiar office .Desigur ar fi fost plăcut să avem măcar 1,5Gb de RAM dar s-ar fi reflectat în prețul tabletei desigur.
Camera foto
Deși știm cu toții că tabletele suferă la acest aspect ( camera foto calitativă ) , Lenovo A5500 surprinde plăcut cu o cameră principală de 5 Mp ce realizeaza fotografii foarte bune în condiții de lumină suficientă . Camera frontală are în schimb doar 2 Mega pixeli și nu este atât de grozavă .
Sistem de operare și aplicații
Lenovo A5500 vine cu Android 4.2 și din câte se pare deja există și un update oficial la Android 4.4.2 ceea ce desigur ne bucură . Dacă nu sunteți obișnuiți cu tema și interfața folosită de Lenovo ați putea fi surprinși .Lenovo a preferat să renunțe la meniul de aplicații și să le lase pe toate în ecranul home de unde pot fi accesate prin defilarea ecranului în stânga sau dreapta . Deși pare foarte practic , dacă avem foarte multe s-ar putea să ne fie dificil să găsim anumite aplicații sau să ne setam 2 -3 pagini de programe favorite ca în cazul altor tablete cu Android .
Avem preinstalate și câteva aplicații utile deși majoritatea dintre ele sunt in versiunea trial și vor trebui achiziționate după o perioadă de utilizare .
Route 66 este o aplicație de navigație offline ce se folosește de antena Gps integrată și o putem folosi timp de 30 de zile . De asemenea avem și un antivirus de la Norton preinstalat precum și Kingston Office de care a auzit toată lumea și care este o aplicație complet gratuita .
Conectivitate și baterie
După cum spuneam la început avem o tabletă completă din punct de vedere al conectivității . Lenovo A8-50 A5500 vine cu Wi-Fi , 3G , Bluetooth și Gps . Este perfectă ca navigator auto iar conectivitatea 3G permite lucrul cu tableta chiar și acolo unde nu avem acces Wi-Fi .
Bateria are o capacitate de 4200 mAh Li-Polymer cu o autonomie destul de bună . Tableta rezistă undeva la 9 – 11 ore de lucru ( cu sau fără Wi-Fi activat și cu luminozitate automată ) iar în stand-by poate trece de 20 de ore . Cu 3G și Gps activat , autonomia va scădea drastic ducând la descărcarea acumulatorului în 3-4 ore .
Concluzie și preț
Lenovo Idea Pad A5500 are plusuri și minusuri dar în opinia noastră este una din cele mai bune tablete entry-level cu conectivitate 3 G .
Ca minusuri iese în evidență ecranul cu problema luminozității reduse și a reflexiei luminii și memoria RAM de doar 1Gb ce este uneori insuficientă în cazul rulării mai multor aplicații simultan .
Plusurile evidente sunt conectivitatea 3G , antena Gps și chiar autonomia bateriei raportate la prețul imbatabil al acestei tablete . De altfel prețul rămâne asul din mânecă al producătorului , Lenovo A5500 costând cu 25 -30 % mai puțin decât tablete asemănătoare de la Asus sau Samsung .
Lasă un răspuns