Am avut ocazia să testez căștile true-wireless de la Panasonic, modelul RZ-S300W. Acestea sunt similare cu RZ-S500W dar nu au Active Noise Cancelling care anulează foarte bine zgomotul exterior, un beneficiu important dacă vorbim de dispozitivele audio.
Desigur, și prețul modelului RZ-S300W este mai mic comparativ cu cele menționate anterior.
Review căști bluetooth in-ear PANASONIC RZ-S300W
Autonomie și alte detalii
Partea tehnică e cam așa – căști wireless cu o autonomie de 7,5 ore ( ascultat muzică sau convorbiri telefonice), autonomie ce poate fi extinsă până la 22,5 ore dacă ai la tine și cutiuța de încărcare. Dacă o iei cu tine, ai căștile disponibile vreo 2 zile fără să le mai pui la încărcat, util prin călătorii, excursii și altele asemenea.
Căștile vin cu microfon încorporat și control touch ce permite reglarea volumului, pus pauză sau play sau mutat la altă melodie. Pot fi folosite și independent, adică doar câte o cască ca un dispozitiv hands-free de ultimă generație.
Despre tehnologiile integrate în aceste căști găsiți detalii aici – https://www.panasonic.com/ro/consumer/casti/in-ear/rz-s300w.html
Aspect, construcție căști RZ- S300W
De la primul contact cu ele îți dai seama că sunt un produs de calitate. Par robuste și rezistente la zgârieturi sau șocuri. Sunt foarte ușoare, le poți purta mult timp în urechi fără probleme, la un moment dat uiți de ele- foarte confortabile.
Se conectează foarte rapid la telefon, laptop sau televizor și nu au întreruperi. O singură dată am constatat câteva întreruperi la conexiunea cu un laptop pe Windows 10, posibil să fie ceva probleme aici.
Stabilitatea căștilor wireless în urechi
Cad din urechi? Nu. Vin la pachet cu 3 mărimi de dopuri, eu le-am ales pe cele mai mici care s-au potrivit perfect.
Trebuie să le poziționezi bine din prima în urechi, au și în manual poze care îți arată cum să faci asta. Le-am testat la alergare, sărituri, mers normal și nu am avut nici o problemă.
Chiar și atunci când vorbești stau la fel de ok în urechi indiferent de mișcarea maxilarului care ar trebui să le destabilizeze.
Bine, depinde acum și de conformația feței, soției nu îi stăteau de nici un chip deși am testat toate mărimile dopurilor, în schimb unui copil de 11 ani i s-au fixat super bine în urechi.
Nu știu care e faza, probabil 20% dintre utilizatori vor avea senzația că le cad din ureche, nu e cazul pentru majoritatea. Insist pe acest aspect pentru că e marea problemă a căștilor wireless- stabilitatea în ureche în timpul diverselor activități.
De la mine au nota 10 atât pentru stabilitate cât și pentru confort.
Sunetul
Sunetul este foarte bun, dar depinde care este sursa sunetului. Conectate la un Huawei Mate 30 Pro sunetul este bestial, plin de bass și redarea corectă a tuturor frecvențelor. Le-am făcut un test de sunet pe Youtube și am văzut că redau fără distorsiuni până la 17Hz frecvențele joase.
Testul de pe Youtube le-ar da o notă de 9/10 pentru redare, surround, stereo și cam tot ce înseamnă o cască de calitate.
Conectate la un laptop tot prin bluetooth, parcă nu se mai aud la fel. Se pierde ceva din zona de bass/medii și nu știu de ce.
Pe telefon aveam și aplicația Panasonic Connect care mai reglează puțin bass-ul( Bass Enhancer) sau permite folosirea unui egalizator grafic. Nu am găsit o aplicație similară pentru Windows, oricum majoritatea o să folosească aceste căști împreună cu telefonul.
Izolare zgomot exterior
Căștile izolează ok zgomotul exterior, dar nu extraordinar. Doar la volum de peste 80% poți spune că auzi majoritar doar ceea ce redau fără interferențe exterioare.
Dacă totuși te interesează să auzi și ce se întâmplă în jurul tău, aplicația Panasonic Connect are o funcție numită Ambient Sound care amplifică sunetele exterioare în căști cu ajutorul microfonului încorporat.
Practic auzi la un volum mai mare în căști ceea ce se întâmplă în jurul tău, chiar în timp ce asculți muzică. Nu m-a impresionat, poate unii găsesc asta util.
Microfon
Microfonul e foarte ok, dacă le foloseși în convorbiri tip handsfree, e și normal de altfel. Dar dacă te gândești la cât de mici sunt aceste căști și au încorporate și difuzoare de calitate și un microfon foarte bun, îți dai seama de ce merită prețul față de niște căști de 100-200 lei.
Faza mișto e că poți folosi și o singură cască pe post de handsfree, un handsfree foarte comod și cu o autonomie super bună la care poți asculta și muzică cu plăcere.
Control touch
Căștile vin cu control touch, adică la atingerea suprafeței exterioare a căștii drepte sau stângi se execută diverse comenzi. Apeși rapid de 3 ori mărești volumul, de 2 ori îl scazi, și alte asemenea comenzi.
Din păcate acest sistem are mici probleme, cel puțin pentru mine. De exemplu, dacă încerci să poziționezi o cască în timp ce muzica cântă o să riști să pui melodia pe pauză sau să dai mai încet din cauză că atingi fără să vrei suprafața touch.
Pentru că o atingere înseamnă pauză, două atingeri înseamnă volum down. Dacă nu apeși exact cum trebuie pui melodia pe pauză în loc să dai mai încet. E chestie de finețe
La fel, trebuie să te obișnuiești cu ele și cu sensibilitatea lor. La început, încercând să apăs rapid de 3 ori pentru a mări volumul, de multe ori puneam melodia pe pauză, probabil apăsând prea rar sau prea repede.
Trebuie să deprinzi perfect zona unde apeși( fără să o vezi), cât de tare să apeși și cât de repede sau încet.
La început e frustrant și mai e o fază. Atingerile astea câte 2 sau 3 sunt incomode pentru ureche, generând un fâșâit deranjant ca sunet. E ca și cum îți bate cineva în interiorul urechii cu un deget. Am preferat să folosesc controalele de pe telefon, dar poate asta a fost doar la mine.
Concluzie
Sunet – 9/10, se aud foarte bine, foarte clar pe orice tip de muzică. Redau bine frecvențele din orice gamă.
Izolare zgomot exterior – 7/10, destul de ok pentru căști în gama lor de preț
Autonomie – 10/10 pentru autonomia lor, nu se descarcă aiurea și respectă specificațiile producătorului. Dacă ai și cutiuța lor cu tine, ai autonomie pe o perioadă super decentă. Cutiuța se încarcă cu orice cablu USB C, adică la standarde actuale, și foarte rapid.
Ergonomie– 10/10 pentru mine, foarte ușoare, stau super în urechi indiferent de activitate.
Control – 7/10 pentru controlul touch cu care nu m-am putut obișnui. Ori e prea sensibil ori nu e sensibil de loc și necesită dexteritate pe care o deprinzi în timp. La început controlul touch este enervant pentru că de multe ori căștile nu fac ce vrei tu.
Le-aș cumpăra? Da, dacă vrei un set de căști wireless cu microfon bune și pe care să le ai mai multe de un an. Nu sunt high-end dar sunt mult peste zecile de căști ieftine pe care le vedem la orice colț.
Lasă un răspuns