A venit vremea să vedem și cu ce se prezinta Lg pe piața Smart Tv-urilor cu 3D din 2014 . Seria de anul acesta aduce în prim plan mult lăudatele televizoare smart cu Web OS un sistem de operare ce se spune că ar trebui să aducă ușurință în utilizarea aplicațiilor de internet , o încărcare rapidă a paginilor web și o interfață intuitivă și simplă .
Am avut ocazia să testăm și noi un model din clasa medie a producătorului și anume televizorul smart 3D Lg 42LB650V căruia i-am făcut un mic review . Am considerat că oferă un raport preț-calitate foarte bun înglobând mai toate opțiunile noi din 2014 introduse de producătorul coreean .
Design și conexiuni
Lg 42LB650V aduce oarece schimbări pe partea de design . S-a renunțat la vechea formă a standului pentru măsuță și avem unul de o formă geometrică dreptunghiulară asemănător cu cel de la televizoarele Samsung din seria 7 .
Designul carcasei televizorului a fost schimbat chiar daca nu foarte mult – rama din jurul ecranului este mai subțire , în partea de jos sigla Lg este mai elegant integrată iar întreg televizorul pare a fi făcut dintr-o singura piesă turnată de culoare gri-argintiu .
O altă noutate ( surprinzătoare de altfel ) este renunțarea la butoanele laterale de comandă și introducerea unui joystick amplasat central sub sigla Lg pe care îl putem utiliza pentru accesarea meniurilor smart-tv-ului Lg 42LB650 . Sună a Samsung nu ?
Conexiuni avem destule și diverse pe acest smart tv : 3 mufe HDMI , o mufa component , mufa de antena clasică și una pentru satelit ( desigur avem DVB-S integrat ) și 3 conexiuni USB . De ce trei ? Pentru că avem nevoie de un USB pentru a conecta o memorie USB , alta conexiune special pentru un HDD extern iar cea de 3 a pentru a conecta o alta memorie ce va sta permanent cuplat la smart tv și putem înregistra emisiunile preferate pe ea . Simplu nu ?
Ca și în cazul seriei 6 de la Samsung ( 40H6400 ) avem și o conexiune SCART pe LG 42LB650V căreia eu nu îi văd rostul . Dacă îți cumperi un televizor Smart 3D nu cred că o să conectezi ceva prin SCART la acel televizor …Poate doar dacă devii nostalgic sau ai un decodor mai vechi de la furnizorul de cablu TV .
Telecomanda este una simplă , de fapt e cam aceeași telecomanda LG cu care ne-am obișnuit și trebuie spus că nu avem inclusă o telecomandă Magic Remote ( după părerea mea o necesitate în utilizarea unui smart Tv ) și trebuie să o achiziționăm separat sau desigur putem opta pentru un kit mouse + tastatură wireless obișnuită pentru că majoritatea modelelor sunt suportate de către televizoarele Lg ( Genius , Microsoft , Logitech,etc ).
Imagine și 3D
Conform specificațiilor , Lg 42LB650V este un televizor potent cu o imagine foarte bună . Avem un panou Full-HD iluminat Led , o rată de fluiditate a mișcării ( cadrelor ) de 500 Hz și tehnologie 3D pasivă .
Pe partea de mișcări rapide sau cadre ample care se derulează pe ecran , precum și la materialele 3D cei 500 HZ își fac treaba cu brio . Imaginile sunt foarte clare , iar scenele de acțiune rapidă ( o urmărire cu mașina , mișcarea bruscă a obiectelor ,etc ) sunt redate foarte fluent fără o sacadare evidentă și cu reducerea defectelor cauzate pe astfel de imagini . Aici Lg are o bilă alba de la noi .
Tehnologia 3D nu a fost reinventată în 2014 , Lg folosind tot ochelarii pasivi pentru acel cinema la tine acasă ..
Nu același lucru pot spune despre calitatea imaginii că și contrast , culori și luminozitate . Modelul Lg 42LB50 ( dar probabil și alte modele din seria 6 ) dă impresia că folosește un ecran de plasmă ca să mă exprim pe înțelesul tuturor .
Ecranul reflecta foarte mult lumina , negrul pare mai mult un gri închis iar luminozitatea pare extrem de redusă comparată cu un model similar Sony sau Samsung .
Am setat imaginea pe modul Vivid sau Sport dar nu am reușit să obținem rezultate mai bune . Culorile redate sunt mediocre , și deși sistemul de operare Web OS permite ajustări fine tot cred că 42LB650V este inferior concurenților săi direcți de la Samsung sau Sony dar vine cu un mare plus – prețul cu vreo 25 % mai mic decât al rivalilor săi direcți .
Smart TV cu Web OS pe Lg 42LB650V
S-a vorbit în toate colțurile lumii despre Web OS , un sistem de operare ce este menit să aducă acea simplitate și ușurință în utilizarea aplicațiilor internet pe televizor . Chiar cei de la Lg spuneau într-o reclamă că cei mai mulți posesori de televizoare Smart nu le folosesc în acest mod .
Deci cum este Web OS ?
Din ce am testat noi – poate puțin mai bun ca alte interfețe pentru smart tv-uri dar nu revoluționar . Aplicațiile sunt derulate în partea de jos a ecranului , începând cu cele folosite frecvent și cu cele mai populare . Avem în prim plan Youtube , Skype precum și Lg Store – noul magazin de aplicații pentru Web OS . Surpriza este însă că acel magazin nu este încă disponibil pentru toată lumea iar la data când am scris acest articol la accesarea Lg Store se primea încă mesajul Coming Soon ..
Browserul web încarcă decent paginile , am deschis multiple site-uri și am forțat lucrurile accesând pagini web cu multa grafică ce de obicei fac probleme și calculatoarelor mai slăbuțe dar Web OS-ul e pe Lg 42LB650V s-a descurcat bine . E bine de știut că nu mai puteți accesa Youtube din browser pentru că o să fiți direcționați automat spre aplicația preinstalată pe televizor .
Un mare minus al noului OS de pe Lg este datorat faptului că a fost integrat nu numai pe partea de smart tv ci și pe meniul de setări al televizorului .
Se pierd astfel multe secunde când accesăm un meniu simplu ( setări imagine de exemplu ) și se pierd multe secunde cu animațiile generate de Web OS . Cei de la Lg trebuiau să opteze pentru module separate pentru partea de meniu Tv și partea de smart , dar nu au făcut-o și acest aspect se reflectă în timpul pierdut de utilizator așteptând să acceseze o setare simplă . Pe partea de media-player de pe o memorie USB externa , Lg 42LB650V poate reda filme în formatele : DivX, JPEG, MPEG, MPO, XVid , MKV și multe alte formate .
Concluzie .
Să o luăm metodic cu pro și contra .
Pro :
– Prețul este imbatabil , probabil cel mai mic pentru un televizor smart 3D de ultimă generație și complet ca gamă de opțiuni .
– Imaginile rapide sau materialele 3D se văd foarte bine cu ajutorul celor 500 Hz
– Navigarea pe Internet și accesarea paginilor favorite se face rapid , fluent și nu pune foarte multe probleme browserului și sistemului Web OS .
Contra :
– Imaginea pare ștearsă , culorile sunt mediocre iar ecranul reflectă foarte mult lumina de aceea nu recomand amplasarea în camere foarte luminoase .
– Deși Web OS aduce o inovație pe partea de smart Tv , a adus și minusuri făcând ca accesarea meniurilor de setări ale acestui model să necesite încărcarea greoaie a aceluiași sistem de operare ce duce la o experiență neplăcută pentru cel ce stă în fața televizorului .
ionel a zis
„Deci cum este Web OS ?”
Va spun eu cum este…CA „PASTA”…Am asteptat ca prostu’ noile modele LG sa vad un WEBOS anemic si fara continut. Total dezamagit.
De altfel buna prezentarea…
Despregadget a zis
Intradevar asta m-a dezamagit si pe mine . Un LG Store pentru Romania ( probabil si alte tari ) cu mesajul Coming soon … si o incarcare anevoioasa a meniurilor de setari datorita unui WebOS ce trebuia integrat doar pe modulul de Smart . Poate isi dau seama de greseli si fac ceva update-uri … in rest …
Dan a zis
Nu se prea poate sa implementezi WebOS pe o singura functionalitate a TV-ului. WebOS e tot sistemul de operare, gestioneaza intreg computer-ul (da, TV-urile moderne sunt calculatoare in toata regula) si probabil e el insusi lent. Partea de smart e doar o aplicatie sau set de aplicatii care ruleaza deasupra sistemului de operare.
Foarte util review-ul! Ma intriga insa comentariile legate de lipsa store-ului Web OS pentru Romania. Mi-ar fi extrem de utile detalii, pentru ca intentionam sa cumpar un LG tocmai pentru WebOS. Sunt disponibile aplicatii de instalat? Cat de larga e selectia? Exista serviciile de streaming romanesti, gen Seenow sau Voyo? Se poate folosi un app store din alta tara daca cel pentru RO e inexistent? N-ar fi rea o detaliere a acestor elemente in review si eventual o comparatie cu ce e disponibil pe Samsung.
Multumesc.
Despregadget a zis
Trebuia lucrat pe un chip separat partea de Web OS , iar meniul tv-ului sa fie lasat individual . Practic setarile de baza ale televizorului ( imagine , sunet ,etc care de obicei se acceseaza instant la orice model) trec prin porcesarea Web-Os care ingreuneaza si amresc timpul de reactie cu secunde bune .. nu este placut .
Nu este inca posibil , in pachetul de fabrica si inclus Youtube, Skype , Browser , aplicatii pentru sharing intre diverse device-uri si cam atat . La actionarea butonului Lg Store primim inca mesajul Coming soon ..deci mai trebuie asteptat pana sa iti poti folosi aplicatiile favorite .
Pe Samsung avem probabil cea mai dezvoltata gama de aplicatii ( de la jocuri, tv online ,etc) dar la fel avea si Lg pe modelele de anul trecut . Pana nu dau drumul la Store pe Romania nu putem compara . Nu se poate folosi decat propriul Store de unde descarci/cumperi/instalezi aplicatii .
Multumesc.
Dan a zis
Multumesc mult pentru raspuns!
Cam urata "surpriza" legata de inexistenta LG Store pentru Romania. Avand in vedere ca personalizarea store-urilor nu e altceva decat un set de configurari (ce aplicatii pentru ce zona sunt "aprobate"), asta arata lipsa totala de respect fata de consumatori. Probabil ca reprezentantul LG din Romania e in stare de somn profund. Sa nu se mire atunci ca la noi LG e departe de a fi lider de piata…
Mai asteptam, dar ma tem ca in timpul asteptarii o sa ma duc sa imi cumpar un Samsung. 🙂
Dan
Io a zis
Dacă faci Update, (poti bifa si se face automat) ai disponibil şi LG Store, doar ca nu prea ai ce instala in afara de Facebook.
valy a zis
Salut. Am acest televizor si nu pot sa vad filmele online pe tot ecranul. Stie careva care este problema si ce ar trebui sa fac?
Clau a zis
Televizorul are rata de refresh de 100 Hz… 500 reprezinta MCI (motion clarity index)
Despregadget a zis
Este corect .
Televizorul are o rata de refresh de 50/60Hz ..normal ca toate tehnologiile acestea ( MCI , CMR,etc) indica numarul de cadre generat de procesorul televizorului prin ajustarea iluminarii , introducere frame-uri blank , generarea frame-uri automate 1/4 sau 1/2 … si nu o rata de refresh reala .
VLAD a zis
Salut stie cineva ce model de telecomanda smart se potrivește???
Dragos a zis
De ce in timpul vizionarii unui film , apare memorie insuficienta si ca sa poti continua vizionarea trebuie sa iesi si sa intri iarasi pentru ca sageata dispare
AdminDG a zis
Vezi aici :
https://despregadget.ro/question/cum-te-uiti-la-filme-online-de-pe-smart-tv-fara-sa-se-blocheze/
rahan a zis
eu am comandat acum acest model ….lg 42LB651V, e acelasi e de luat sau renunt ca observ ca nu e cine stie ce, e comandat din austria la pretul de 485 de euro
Marian a zis
Eu cred ca exagerați cu claritatea mai buna la TV Samsung. Dețin acest model de Lg și pot să spun că eu nu am văzut Samsung cu o claritate mai buna.
AdminDG a zis
Salut. E posibil ca oricare din noi sa aiba dreptate tinand cont ca ochiul privitorului face diferenta. Imi asum ceea ce am spus avand acces la o gama foarte larga de televizoare si observand diferentele dintre ele unul langa celalat cu setari asemanatoare .
Dani Petreus a zis
AM un LG 49LF63 si sunt foarte dezamagit de faptul ca nu merge nici un MKV pe el mai mult de cateva secunde dupa care se face black. Raspunsul celor de la service LG a fost :”folositi domne fisiere originale…”. Pe un LG mai vechi 40LA67 merg fara nici cea mai mica problema.
A mai patit cineva acelaso lucru?