In utima vreme, firmele mari de electronice s-au concentrat din ce in ce mai mult pe gasirea unor solutii fiabile prin care sa imbunatateasca din ce in ce mai mult “ceasurile inteligente”. Desi nu se afla de foarte mult timp pe piata, acestea si-au pus cu siguranta amprenta pe dorintele celor pasionati de gadget-uri si acum reprezinta companioane de seama pentru telefoanele mobile. Cu toate acestea, marea problema pentru unele din ele a fost designul, inferior ceasurilor adevarate.
Samsung si LG au facut deja pasi importanti in aceasta directie, la fel cum s-a intamplat si cu Motorola care, prin intermediul modelului Moto 360, a demonstrat ca un smart watch poate fi la fel de elegant ca orice model clasic realizat de o firma cunoscuta.
Un design care incanta de la prima privire
Marele merit al lui Moto 360 este acela ca arata asa cum trebuie sa o faca orice smart watch care isi doreste sa se impuna pe piata. Ecranul circular si foarte mare, aproape fara carcasa, cureua de piele si o varietate de moduri analogice de afisare a orei fac din acest model unul care, la prima vedere, va fi cu siguranta confundat cu un ceas adevarat. Chiar si mici detalii (precum indicatorul pentru data de pe unul cu ecran analog) denota autenticitate si, cu siguranta, acesta este un motiv intemeiat de a cumpara un asemenea ceas.
Chiar si faptul ca este mai gros (peste 1 cm, spre deosebire de alte modele care nu depasesc aceasta cifra) il apropie de scopul sau final. Ceasul poate fi cumparat in doua variante, otel inoxidabil si pe negru, alegerea putand fi facuta in functie de gusturi, ambele aratand foarte bine. Cureaua este si ea confectionata din piele neagra si, chiar daca nu este chiar cea mai buna de pe piata, este placuta si confortabila si se potriveste excelent in ansamblu.
Display-ul este si el destul de mare, de 3.81 centimetri, iar rezolutia este una buna, de 320 x 320 pixeli, desi nu chiar un varf. Cu toate acestea, exista si probleme, in primul rand in ceea ce priveste iluminarea. Pentru ca bateria sa se pastreze cat mai mult, ceasul nu este luminat atunci cand nu este folosit. Iluminarea se porneste fie prin apasarea pe butonul de intoarcere (aceasta fiind singura functie a acestuia, totusi existenta sa fiind mai mult decat binevenita), fie prin apasarea display-ului. Iluminarea continua se poate seta, dar consuma mult mai multa baterie, ceea ce scade din utilitatea generala a smart watch-ului.
Apoi, ecranul este unul LCD, in comparatie cu cel AMOLED de la alte “ceasuri inteligent”. Acesta nu pune probleme majore, dar culorile si, in general, calitatea imaginilor este una mai scazuta din aceasta cauza. Si, nu in ultimul rand, in partea de jos a display-ului se gaseste o dunga neagra care poate strica oarecum din aspect. Acesta este senzorul de lumina, care inchide sau sporeste luminozitatea ecranului in functie de lumina de afara si, chiar daca utilitatea lui este una crescuta, din punct de vedere estetic ceasul sufera.
Functiile obisnuite pentru un sistem de operare Android Wear
In ceea ce priveste specificatiile tehnice, Moto 360 nu se deosebeste aproape deloc de celelalte modele de “ceasuri inteligente”. Pana la urma, acest lucru nici nu este foarte important, majoritatea functionand cam la fel, mai ales cele care opereaza pe Android Wear de la Google. Acesta este un sistem bun, dar, deoarece se afla inca in faza de inceput, mai sunt cateva aspecte care trebuiesc imbunatatite.
Asadar, ceasul este excelent pentru cei care doresc sa isi verifice noile mesaje de pe telefon, notificarile de Facebook sau alte platforme online, email-urile si multe altele. Si, fiind conectat la sistemul Google Now, poti afla in timp real detalii despre vreme, trafic, directii si chiar scoruri la evenimentele sportive.
Sistemul este ideal pentru ca, astfel, nu mai este nevoie sa umbli mereu pe telefon pentru a vedea ce s-a mai intamplat, informatiile fiind accesate mult mai usor cu ajutorul lui Moto 360. Cu toate acestea, problemele clasice cu Android Wear, cum ar fi imposibilitatea de a vedea notificarile mai vechi, apar si in acest caz, Google mai avand de lucrat pana sa aduca sistemul de operare la standarde cu adevarat inalte.
Exista si cateva functii suplimentare care pot fi realizate cu ajutorul lui Moto 360, acestea adresandu-se mai ales celor care fac sport. Toate “ceasurile inteligente” au asa ceva, asa ca modelul de fata nu imbunatateste cu nimic piata dar, totusi, sistemele sale sunt functionabile si reusesc sa se dovedeasca utile in anumite conditii. In primul rand, este dotat cu un sistem care inventariaza numarul pasilor realizati, acest lucru ajutand la calcularea mai usoara a distantelor parcurse. In plus, exista si un detector al batailor inimii care, chiar daca nu este acurat precum un aparat specializat, poate oferi informatii destul de utile.
Cei care doresc o dovada de modernitate pot apela la comenzile vocale, acestea functionand decent atat timp cat utilizatorul se afla intr-un loc in care este liniste. Pe de alta parte, era de asteptat ca in zonele zgomotoase sistemul sa nu functioneze la fel, asa ca nu i se pot imputa foarte multe.
Toate aceste sisteme si functii duc la un consum destul de rapid al bateriei. In mod normal, aceasta se duce cam intr-o zi si jumatate (perioada comuna la toate smart watch-urile), insa, daca ceasul este utilizat cu iluminarea pornita permanent, intervalul scade si mai mult, ajungand la 12 ore. Este putin pentru un dispozitiv de orice natura, acesta fiind un mare dezavantaj pentru Moto 360.
Cu toate acestea, daca se iau in considerare punctele pozitive, Moto 360 sta foarte bine. Este recomandat ca unul dintre cele mai bune ceasuri inteligente de pe piata, in mod special de catre design, fiind greu sa iti dai seama din prima ca ai in fata un ceas digital si nu unul real. Pe de alta parte, functiile sale isi fac bine treaba, desi sistemul de operare are si minusuri. Si chiar daca bateria este mai slaba, un astfel de model va aduce multe priviri proprietarului, in special multumita faptului ca imbina atat de bine aspectul analogic si functionalitatea digitala.
Lasă un răspuns