De curând Mireo a lansat Genius Maps o aplicație de navigație GPS offline pentru Android ( si iOS ) ce folosește hărțile Navteq si este oferita gratuit pe Google Play .
Mireo este un producător croat ce a dezvoltat aplicații pentru navigație offline amintind aici de Mireo Black Edition 3.1 , Mireo Don’t Panic sau Genius Driver . Le știți de pe navigatoarele Smailo sau Evolio care veneau cu aceste softuri preinstalate .
Prezentare
Recent in portofoliul producătorului a apărut Genius Maps pe care am avut ocazia sa o testam . Se poate descarcă gratuit de pe Google Play si apoi putem instala la alegere hărțile de care avem nevoie . Aplicația funcționează offline adică nu avem nevoie de trafic de date mobile ca in cazul Google Maps , si folosește pentru rutare hărțile Navteq ce trebuie descărcate in memoria telefonului sau pe card , hărți ce sunt oferite gratuit pentru aceasta aplicație .
In schimb trebuie sa plătim pentru anumite funcții de care cred eu ca avem nevoie . Este vorba de Pro Guidance ( ce include ghidare vocală atât de necesare oricărui soft de navigație ) si Live Traffic despre care o sa vorbim imediat.
Interfața grafica ( UI ) si rutare
Grafica si meniul sunt extrem de simple si întreaga aplicație este ușor de utilizat . Harta ocupa in întregime ecranul tabletei sau smartphone-ului cu Android , bara de opțiuni fiind amplasata subtil in partea de jos de unde putem accesa cu ușurința meniul aplicației . Culorile alese nu sunt unele intense concentrându-se pe scoaterea in evidenta a rutei de urmat .
Ne-a plăcut foarte mult ca in timpul rutării , in coltul dreapta sus sunt afișate stațiile PECO cele mai apropiate de locația noastră , deși unii au fost nemulțumiți ca obturează ecranul hărții si nici nu avem in meniu o opțiune de unde sa putem selecta sa nu mai fie afișate .
Căutarea unei adrese sau a unui punct de interes se face ușor apăsând lupa din coltul stânga jos .
Genius Maps folosește un singur câmp de căutare unde putem introduce orașul , strada, punctul de interes , coordonate , coduri poștale .. de fapt cam tot ce ne trece prin minte . Folosind un motor de căutare ceva mai „deștept „ își poate da seama de greșelile de tastare ( input ) si poate pune cap la cap informațiile date de noi afișând rezultatele dorite sortate in funcție de locație sau parametrii introduși imediat sub căsuța de căutare .
Ruta este calculata instant iar aplicația ne oferă posibilitatea alegerii si unor trasee alternative daca cel inițial nu ne este pe plac . Putem seta sa fie evitate autostrăzile , drumurile nepavate , căile ferate sau drumurile cu taxa pe traseul nostru .
Alegerea unui punct intermediar sau a încă unei destinații , sau orice alta modificare a rutei se face foarte simplu . Apăsăm pe harta in locul dorit si imediat se va ivi opțiunea de adăugare a unei destinații . Putem adaugă astfel cate de multe opriri dorim sa facem urmând acești pași simpli .
Pentru optimizarea rutei si setarea in ordinea dorita a opririlor de pe traseu intram in meniul Route / Route Stops si ținând apăsat pe una dintre opriri o putem muta in poziția dorita . Putem face la fel cu toate opririle intermediare si chiar cu punctul de pornire sau destinație pana obținem traseul dorit . Fără meniuri greoaie , fără mulți pași , doar o simpla apăsare si gata .
Marele minus este însă lipsa ghidării vocale daca nu achiziționăm si Pro Guidance separat . Fără ghidare vocala este ceva mai dificil sa te folosești de aceasta aplicație daca ești la volan pentru ca va trebui sa fii atent la informațiile de pe ecranul telefonului pe parcursul traseului .
Alte caracteristici
Pe lângă hărți gratuite si un meniu simplu , Genius Maps are si alte funcții binevenite .
Avem Facebook share integrat astfel ca putem împărtăși printr-o simpla apăsare pe ecran locația unde ne aflam sau detalii despre călătoria noastră prietenilor de pe rețeaua de socializare . Google Street View este de asemenea disponibil la o simpla apăsare a iconiței proprii din meniul unde vizualizam detaliile legate de o destinație .
Daca tot vorbeam mai sus despre lipsa ghidării vocale este timpul sa vorbim despre funcțiile contra-cost :
– Pro Guidance transforma Genius Maps in aplicația de navigație offline de nivelul Copilot sau Navigon . Pe lângă ghidarea vocală atât de necesara , suntem anunțați vocal despre : recalcularea traseului sau limitările de viteza .
Achiziționând Pro Guidance primim actualizări gratuite permanent pentru regiunea selectata inițial si de asemenea vom avea si afișare 3D a clădirilor si obiectivelor pe harta . Producătorul oferă 7 zile de test pentru funcția Pro Guidance si rămâne sa vedeți daca va este de folos sau rămâneți cu aplicația si hărțile gratuite .
Cea dea doua opțiune ce va scoate ceva bani din buzunar este Live Traffic . Nu am avut ocazia sa testez des aceasta funcții datorita zonei in care locuiesc dar se presupune ca face viața ușoară celor care au de parcurs foarte des drumuri unde ambuteiajele si aglomerările sau problemele din trafic sunt la ordinea zilei . Pentru Romania aceasta funcție este inutilă deocamdată așa ca nu o recomand .
Concluzie
Este o aplicație Gps gratuita dar care oferă hărți bune de la Navteq , o căutare inteligenta bine pusa la punct iar utilizarea aplicației este extrem de simpla chiar si pentru cine nu a folosit niciodată așa ceva . Rutele si alternativele lor sunt precise si similare cu cele oferite de aplicații premium ca Navigon sau Copilot , iar crearea unui traseu personalizat se face in câteva minute . Marele minus este lipsa ghidării vocale atât de necesara la ora actuala .
Desigur unii vor spune ca e bine si așa in timp ce alții vor considera aplicația oarecum inutila in timpul condusului datorita lipsei acestei funcții . Daca ați testat aplicația va aștept părerile .
Am testat Genius Maps si impresia lasata de acesta este peste asteptari. S-a dovedit un soft extrem de stabil, fara pierderi de semnal, cu o acuratete si o stabilitate a localizarii deasemenea foarte bune. spun stabilitate a localizarii pentru ca alte softuri GPS mai „uita” pe unde te afli si te localizeaza gresit pret de cateva secunde, cu o ghidare ulterioara gresita (de exemplu Sygic, are un mare minus aici). Genius Maps nu are lag al cursorului in mers, fapt extrem de imbucurator, aici il compar direct cu CoPilot, care nu merge la fel de lin ca acest nou soft de la Mireo.
Am vazut ca scrie in review ca nu are ghidare vocala? Are ghidare vocala in limba romana si inca una extrem de bine pusa la punct din perspectiva textului. Se pot alege doua stiluri vocale (masculin/feminin). Nu recomand vocea feminina: are un timbru vocal monoton/depresiv, foarte slab, dar vocea masculina e in regula.
Restul s-au cam spus in review si sunt total de acord.
Ca minus, as zice ca este putin cam sus cursorul sagetii in mers si zoomout-ul cam mare, si care trece in stil 2D, cand distanta dintr-un punct in altul este mare (peste 10-15 km). As fi pastrat 3D-ul pe tot parcursul calatoriei.
Din ce am testat am vazut ca are ghidare vocala doar atat timp cat ai Pro Guidance activat , tie ti-a ramas si dupa expirarea periaodei trial ?