Deja ne apropiem de sfarsitul acestui an,si putem spune ca a fost un an plin de noutati pe partea de electronice si gadgeturi.Vom vorbi putin despre ce s-a adus nou la generatiile de smart-tv-uri din acest an.
Screen-Mirroring sau afisarea imaginii pe dispozitive multiple – aceasta functie este una din cele mai apreciate de mine.
Daca detinem un smartphone compatibil putem clona ceea ce afisam pe display si pe ecranul smart tv-ului .
In timp ce ne relaxam in pat ,putem rula un videoclip direct din smartphone in tv,putem citi mail-urile pe un ecran mai mare,sau putem face prezentari ruland fisiere Powerpoint sau PDF ce vor fi afisate simultan si pe ecranul smart-tvului. Este extrem de utila si este prezenta pe majoritatea televizoarelor de la Samsung,Sony sau Philips.Si bineinteles exista aplicatii ( Android ) ce permit si opusul.
Adica putem da drumul la televizor si emisiunea preferata sa fie redata si pe tableta sau telefon .Putem iesi din camera si nu pierdem nici un minut din show-ul sau filmul pe care il urmarim.
NFC – Disponibila pe televizoarele medii sau superioare ca performanta este asemanatoare cu ceea ce am descris mai sus. Practic apropiind un smartphone compatibil NFC de telecomanda unui smart tv ce suporta acest protocol si putem reda instant clipurile ,pozele sau orice alt fisiere din telefon direct pe ecranul mare al televizorului.
USB Recording si LiveView– Asta este o alta functie apreciata de mine pe smart-tv-urile de ultima generatie. Folosind o memorie portabila (un stick USB sau un HDD extern) putem inregistra emisiunile favorite si sa ne uitam ami tarziu la ele.Putem chiar sa punem pauza in timpul unui show live ,si apoi sa reluam acel show de unde a ramas apasand play. Sigur pasionatii serialelor,sau emisiunilor live apreciaza inregistrarea live pe USB. Ce este de asemenea interesant : putem porni inregistrarea unei emisiuni de pe un anumit canal,iar noi sa ne uitam in acelasi timp pe alt canal. Super nu ? Ba chiar sunt unele modele ce pot inregistra emisiuni chiar daca televizorul este inchis.
Controlul prin gesturi ,comanda vocala sau telecomenzi speciale – Samsung a imbunatatit anul acesta controlul vocal si prin gesture al smart-tv-urilor din seriile de varf. Poti sa pornesti televizorul spunand “ Hi TV” sau poti sa joci Angry Birds pe TV msicand mana si inchizand/deschizand palma in fata ecranului. Controlul prin gesturi este ceva ce fascineaza,desi mereu ma intreb cum e mai practic cand stai tolanit intr-un fotoliu : sa misti mana prin aer si sa strangi pumnul ca sa dai mai tare,sau sa apesi simplu un buton de pe telecomanda.
Ne place in schimb foarte mult Magic Remote de la LG – telecomanda se aseamana ca si control cu cea de la Wii,pur si simplu indreptam telecomanda spre ecran si vom alege cu ajutorul cursorului on-screen ceea ce dorim sa lansam. Este usor de utilizat si foarte precisa. O solutie asemanatoare a ales si Philips pentru modelele de varf de anul acesta.Totusi fluenta si precizia este net superioara pe modelele de Smart Tv de la LG.
Daca nici una nici alta nu sunt ok,atunci avem alternative – majoritatea Smart tv-urilor suporta tastatura si mouse la fel ca orice PC obisnuit. E de preferat sa folosim un kit wireless pe care il conectam la un port usb al televizorului si va veti simti exact ca in fata computerului personal. Producatorii chiar au kituri special pentru smart-tv-uri cu mouse-ul incorporate pe tastatura pentru usurinta in utilizare. Just press any key.
Media-playerul USB de pe Smart TV –pana acum doi ani Samsung era alegerea unanima pe partea de TV cand venea vorba de media player. Playerul intern al smart tv-urilor Samsung reda majoritatea formatelor si subtitrarilor existente pe piata. Suporta hard-diskuri de capacitate mare ,iar cele pe USB 3.0 sunt perfect compatibile.
Si anul acesta playerul din tv-urile Samsung nu dezamageste. Sony care pana acum cativa ani nu avea un player foarte bun,a facut un progres enorm de asemenea. Un smart Tv Sony poate reda majoritate formatelor de la DivX pana la MOV,MKV sau 3GP.L-am testat si putem spune ca m-a surpins placut. Mai putin placut m-a surprins playerul de pe Philips,unde am intalnit binecunoscutele erori “ codec audio nesuportat sau chiar fisiere ce nu erau rulate corect in format 3D.
Oricum media-playerul nu trebuie sa lipseasca de pe nici un smart-tv ,toata lumea vrea sa vada un film sau pozele de pe familie pe un ecran mai mare fara sa mai aprinda si calculatorul sau laptopul si sa il conecteze la tv prin cablu.
Desigur mai sunt si alte noutati aduse de smart-tv-urile din acest an. Puteam vorbi despre faptul ca Wi-fi-ul incorporat a devenit un standard,sau ca camera web de pe televizoarele de varf are recunoastere faciala,si ca procesoarele quad si dual-core sunt la ordinea zilei. Totusi daca credeti ca mai trebuiau adaugate anumite aspecte astept sugestii.Pana atunci success in alegerea unui smart tv cat mai complet.
Lasă un răspuns