Aliexpress este unul din cele mai mari magazine online din China de unde poți cumpăra mii de produse, de la accesorii auto și până la haine și cosmetice.
Pe Aliexpress găsești foarte multe promoții si prețuri mult mai mici decât la produse similare aflate la vânzare în magazinele din România.
Aliexpress este un fel de marketplace unde se vând produse de la mai mulți vânzători online. Aliexpress administrează și oferă condiții optime și sigure de comercializare a acestor produse.
O să vorbim mai jos despre cum poți cumpăra produse de pe Aliexpress dar și despre avantajele și dezavantajele cumpărăturilor din China.
Cum faci o cumpărătură de pe Aliexpress?
Este foarte simplu. Intri pe site-ul Aliexpress sau descarci aplicația pentru telefonul mobil, îți faci cont și poți face prima cumpărătură.
Setezi email-ul și numărul de telefon pentru a nu pierde accesul la cont și îți configurezi o adresă de livrare a produselor.
Mare atenție la datele de livrare pentru a nu întâmpina probleme mai târziu.
În site poți seta limba română din meniul poziționat în dreapta sus, și astfel o să ai o traducere a descrierilor de produse în română dar și prețuri afișate în RON.
Pentru prima cumpărătură, Aliexpress oferă un cupon de reducere foarte ok.
Poți filtra produsele în funcție de popularitate sau preț și recomand să le selectezi pe cele cu livrare gratuită în România.
De asemenea, îți recomand să cumperi produse de la vânzătorii care au un rating de 4 sau 5 stele de la mai mult de 20 cumpărători. Astfel ai o siguranță mai mare cu privire la seriozitatea vânzătorului și calitatea produselor vândute.
Citiți atent detaliile despre produs comunicate de vânzător – ce accesorii conține produsul, compatibilitate, materiale,etc.
Poți plăti cu cardul online sau prin Paypal dacă ai un cont. Poți să îți faci un cont de Paypal gratuit aici, este o metodă sigură care îți protejează tranzacțiile de pe cardurile bancare.
Majoritatea cardurilor bancare din România sunt acceptate de către Paypal, trebuie doar să fie activate pentru cumpărături online.
[su_button url=”https://ad.admitad.com/ali_gl/1e8d1144949378955d9b16525dc3e8/?kw=home%20electronic%20accessories” style=”flat” background=”#ef372d” size=”12″ center=”yes” radius=”0″ icon=”icon: play” desc=”Vezi reducerile acum” rel=”nofollow”]Cele mai noi oferte pe Aliexpress[/su_button]
Livrarea produselor de pe Aliexpress
Cum am spus și mai sus, este preferabil să alegi produsele care au livrare gratuită în România. Produsele vor fi livrate în 15 -30 zile și vor ajunge la oficiul poștal la care este arondată adresa ta.
Poți urmări statusul livrării pe mai multe site-uri. Odată confirmată comanda, vânzătorul îți va trimite o confirmare pe email care conține și numărul de tracking pentru a putea urmări comanda.
Urmărește comanda de pe Aliexpress pe site-urile următoare:
De la poștă ridici produsele comandate. În funcție de valoarea produselor o să plătești și TVA sau chiar taxe vamale.
Ce taxe plătești pentru produsele cumpărate pe Aliexpress?
Dacă cumpărăturile au o valoare sub 10 Euro atunci nu vei plăti nici o taxă pentru ele.
Pentru coletele cu valoare între 10 și 150 de euro vei plăti TVA la poștă în valoare de 19% din valoarea coletului. Ca să eviți unele costuri poți discuta cu vânzătorul să îți treacă o valoare mai mică pe factură, dar să nu exagerezi.
De obicei, la poștă ți se cere și factura produsului pentru a vedea valoarea produsului. O poți printa sau o poți arăta direct pe telefon lucrătorului de la oficiul poștal unde ajunge coletul de pe Aliexpress.
Pentru coletele cu valoare de peste 150 de euro, vei plăti TVA 19% și taxe vamale.
Aici e puțin mai complicat, există și un calculator de taxe vamale aici dar se poate face o estimare și la oficiul poștal în funcție de tipul produsului pe care l-ai comandat.
În unele cazuri, când produsul ajunge prin DHL, vei plăti taxele vamale când îți va preda curierul coletul.
[su_button url=”https://ad.admitad.com/ali_gl/1e8d1144949378955d9b16525dc3e8/?kw=home%20electronic%20accessories” style=”flat” background=”#ef372d” size=”12″ center=”yes” radius=”0″ icon=”icon: play” desc=”Vezi reducerile acum” rel=”nofollow”]Cele mai noi oferte pe Aliexpress[/su_button]
Ce faci dacă vrei să returnezi produsele de pe Aliexpress?
Dacă produsul este defect sau nu îți place, poți deschide o solicitare de retur sau service pe Aliexpress. Problema este că implică costuri mari pentru returnarea produsului la vânzător. Uneori costul transportului înapoi la vânzător poate depăși valoarea produsului.
Pentru produse neconforme poți deschide o dispută pe Aliexpress și în multe cazuri vânzătorul îți va returna contravaloarea produsului fără ca tu să mai trebuiască să returnezi produsul cumpărat.
Atenție, trebuie să puneți la dispoziție dovezi reale ale neconformității produsului pentru a avea succes într-o dispută deschisă pe Aliexpress.
Avantaje și dezavantaje Aliexpress
Avantaje
Produsele sunt mult mai ieftine decât în orice alt magazin din România.
Ai o ofertă imensă de produse din orice domeniu.
Livrarea este gratuită pentru foarte multe produse.
Dezavantaje
În cazul în care produsul este defect sau nu îți place, sunt costuri foarte mari pentru returnare și recuperarea banilor.
Taxe destul de mari pentru produsele mai scumpe de 150 Euro.
[su_button url=”https://ad.admitad.com/ali_gl/1e8d1144949378955d9b16525dc3e8/?kw=home%20electronic%20accessories” style=”flat” background=”#ef372d” size=”12″ center=”yes” radius=”0″ icon=”icon: play” desc=”Vezi reducerile acum” rel=”nofollow”]Cele mai noi oferte pe Aliexpress[/su_button]
Remus a zis
Dacă iei în calcul doar stelele acordate poți să te păcălești ușor. Când produsul nu ajunge la tine ca să accepte disputa deschisă de către tine chinezul îți cere să îi acorzi 5 stele.
Eu mă orientez după comentarii și pozele trimise de către alții și iau în calcul de fiecare dată numărul de cumpărători. Cu cât au cumpărat mai mulți un produs cu atât ai șanse mai mari să fi mulțumit și tu. Pozele te ajută mult să vezi mărimea reală a unui produs ca să nu îți iei țeapă.
Andrei a zis
Corect. Si eu ma uit la pozele puse de utilizatori care de obicei nu au nici o legatura cu pozele „coafate” puse de vanzator.
Review-urile de 5 stele sunt ok cum ai zis si tu daca produsul a fost cumparat de macar 100 de oameni.