Astazi vom vorbi despre Copilot Premium pentru Android ,un soft de navigatie de top ce are destula vechime pe piata aplicatiilor gps pentru dispozitive mobile. Softul a evoluat foarte mult in ultimii ani si astazi este maturizat , concurand serios in topul aplicatiilor de acest tip.
Poate doar pretul mai mare fata de alte aplicatii gps ar fi o mica problema,dar raportat la ceea ce ofera Copilot este doar un mic neajuns. Desi multa vreme am folosit doar iGO,am testat in ultimile zile acest soft : Copilot Live Premium 9.4 Europe , si acum revin cu concluziile.
Interfata
In ecranul principal,harta ocupa 90 % din ecran ,traseul principal si strazile secundare devenind astfel foarte vizibile chiar si pe telefoanele cu ecrane ceva mai mici. Punctele de interes au iconite personalizate , poate putin prea mici pentru a le distinge de la o anumita distanta,in schimb traseul este bine conturat si culorile bine alese.
In bara de jos sunt 2 butoane ce pot fi personalizate sa afiseze date ca : distanta, timp ramas pana la destinatie, viteza sau altitudine.. Tot in stanga avem si butonul de meniu principal (un dreptunghi cu 6 patratele in el) ce ne poate duce in setarile principale, sa schimbe modul de rutare sau sa afiseze instructiunile traseului. Chiar si cu telefonul fixat in suportul auto este usor sa accesam orice meniu in Copilot.
Meniu si setari
Partea de setari este impartita 5 zone la acest soft gps pentru Android : meniul pt alegerea destinatiei, meniul de configurare si planificare a traseului, My Copilot unde putem actualiza sau adauga caracteristici in acest soft , a 4 zona unde avem setarile aplicatiei si inca un meniu cu date suplimentare cum ar fi vremea locala, parcari in apropiere,etc.
Alegerea unei destinatii se face extrem de simplu introducand pe rand datele locatiei (de la oras pana la numar de locuinta). De asemenea putem cauta in Copilot si puncte de interes, sa cautam un loc direct vizualizand harta in format 2D sau sa alegem o locatie dupa coordonatele geografice.
Crearea unui traseu complex este la fel de usor de realizat . Dupa alegerea destinatiei , in meniul Traseu putem vizualiza ruta creata sau Copilot ne poate ofera 3-4 trasee alternative la fel ca alte softuri similare ( Navigon sau iGO pentru Android ). Ni se afiseaza si distanta in functie de traseu si putem de asemenea calcula costurile carburantului. Interesant nu ?
Se poate vizualiza live si un demo al traseului daca este necesar. In Copilot pentru Android putem deasemenea configura traseul in functie de vehicul :
– masina ,RV ,motocicleta ,bicicleta sau modul pieton se aleg instant prin apasarea unui simplu buton.
Am observat ca in modul pieton,Copilot face trasee mai bune decat alte softuri similare. De asemenea se pot crea rute complexe cu mai multe opriri ( puncte intermediare ) apasand butonul Adauga oprire in meniul de planificare calatorie .Traseul va fi optimizat automat de catre Copilot.
Cam atat despre rutare. Mai trebuie mentionat ca exista versiuni ale softului dedicate vehiculelor grele si soferilor profesionisti- vorbim de Copilot Truck pe care il voi prezenta cu alta ocazie.
Harti si rutare
Copilot Live pentru Android foloseste hartile Navteq ,la fel ca si iGO sau Garmin.
Este o alegere buna,deoarece hartile si punctele de interes sunt actualizate de mai multe ori pe an,si aveti mai putine sanse sa aveti probleme in calatorii. Am facut cateva trasee si intradevar rutele sunt bine alese,iar avertizarile privind limita de viteza sunt corect implementate.
Hartile pot fi actualizare alaturi de alte caracteristici in meniul My Copilot..Acolo gasim optiuni ca Active Traffic ce poate fi activata pe 12 luni gratuit la versiunea Premium.
Active Traffic va ajuta foarte mult in zonele aglomerate. Aplicatia primeste informatii live despre blocaje,intarzieri sau aglomerari,si va anunta despre problemele aparute,recalculand ruta daca este necesar pentru a evita zonele respective.
Semnalul GPS este receptionat in cateva secunde ,am testat acest aspect pe mai multe telefoane de la Samsung pana la Huawei si putem spune ca avem timpi mai buni pe partea de conectare decat multe dintre navigatoarele dedicate disponibile pe piata.
Setari
In meniul Setari putem personaliza absolut orice : culorile hartii,punctele de interes ce sunt afisate pe harta,distantele la care suntem avertizati,limba si vocea de ghidare sunt doar cateva dintre ele.
Copilot Live pentru Android are implementata si functia de economisire energie ,o cerinta la smartphone-urile actuale ce sunt devoratoare de baterie.
Suplimentare
Ca si la alte softuri testate, in Copilot ne putem conecta si la retelele sociale cum ar fi Facebook,sau Twitter. Putem afisa locatia actuala sau destinatia curenta ,si prietenii nostri vor sti permanent unde ne aflam.Tot cu ajutorul Facebook putem gasi locuri de cazare in apropierea destinatiei.
Concluzii.
Copilot Premium este cu siguranta un soft complet pentru cei care calatoresc foarte mult.
Este complex si il putem personaliza la orice nivel. Rutele sunt realizate exact dupa cerintele noastre. Hartile Navteq sunt o alegere buna pentru majoritatea zonelor,iar serviciul Active Traffic este mai mult decat binevenit ,si poate face diferenta intr-o calatorie mai ales daca sunteti in intarziere.
Totusi meniul este supraincarcat. Fiecare optiune deschide un alt sub-meniu si fiecare setare deschide o alta pagina cu alte setari mai mici. Poate fi enervant la un moment dat iar unele dintre ele nici macar nu sunt necesare. Aici poate s-a exagerat putin,dar cred ca creatorii softului Copilot au vrut sa se asigure ca au inclus tot ce se putea include intr-un soft de navigatie pentru dispozitive mobile.
La fel ca si in cazul Navigon, pretul este destul de piperat,dar acest neajuns va fi uitat odata ce folosim Copilot Premium pentru prima oara intr-o calatorie.
Lasă un răspuns