Cum alegi cel mai bun laptop ?
În primul rând – nu există cel mai bun laptop ci doar laptopuri bune. Fiecare dintre voi are anumite cerințe și vrea să facă anumite operații cu un laptop de aceea e important să vedem care sunt criteriile când dorim să achiziționăm unul.
O să încerc să fiu cât mai scurt și cât mai explicit.
Te interesează următoarele specificații ale laptopului :
- procesorul
- memoria RAM
- stocarea de tip HDD sau SSD
- display
- placa video dedicată dacă este necesară
- autonomia
- dimensiune.
Procesorul
Procesorul este creierul laptopului și este o componentă ce nu poate fi înlocuită cu altceva mai bun în timp. De aceea este important să știi ce procesor alegi pentru acum și pentru toată durata de folosire a laptopului.
Care este cel mai bun procesor ?
Depinde la ce folosim laptopul.
Procesoarele Intel sunt clasificate în ordinea performanțelor : Celeron, Pentium, I3, I5, I7.
Cele de la AMD sunt clasificate cam la fel ( A6, A8, A10) dar trebuie spus că au o cotă mai mică în piață.
Să spunem că I3 este echivalent cu A6, I5 cu A8 și tot așa. AMD excelează la procesoarele combinate cu o placă video dedicată unde dă rezultate mai bune pe jocuri medii ca cerințe,etc – toate acestea la un preț mai mic față de Intel + placă video dedicată.
Pentru orice altceva aș alege Intel la procesor.
Ce procesor să aleg la laptop ?
Pentru activități simple ( navigare Internet, editare documente, rețele sociale,etc) este indicat să alegem un laptop cu procesor I3 din ultimile generații. Desigur, un laptop cu Celeron sau Pentium are un preț mai mic dar nu ne va ajuta în timp iar funcționarea laptopului va fi greoaie dacă diversificăm operațiile. Adică merită să plusăm cu 200-300 lei pentru un I3 ca să avem un laptop capabil să lucreze cât de cât rapid.
Dacă ai nevoie de un laptop mai puternic pentru editare foto/video, gaming sau alte programe complexe, atunci trebuie să optezi pentru un procesor I5 sau I7 din ultimile generații. Acestea asigură puterea de calcul necesară pentru a procesa rapid orice fel de comandă – de exemplu aplicarea unui filtru complicat în Photoshop sau rularea unui joc 2017.
Atenție. Procesoarele sunt în general de 3 tipuri pe laptopurile din comerț – procesoare U, HQ,și H( ex I7 6700HQ sau I7 6500U).
[table id=1 /]Ce diferență este între ele ?
Procesoarele cu terminația U sunt ultralowvoltage- adică consumă mai puțin curent sporind autonomia laptopului. Aceste procesoare au însă performanțe mai scăzute. Dacă te interesează durata mare de viață a bateriei atunci mergi pe un procesor U ( ex Intel I7 7500U).
Pentru maximum de performanță trebuie ales un procesor HQ sau HK sacrificând puțin autonomia. Pentru programele complexe și jocuri este obligatoriu să alegem un astfel de procesor.
Memoria RAM
Aceasta este memoria de lucru a laptopului. Cu cât are mai mult RAM cu atât laptopul va lucra mai rapid și programe mai complexe.
Pentru utilizarea de zi cu zi sunt suficienți 4 Gb RAM. Pentru programe de editare foto-video și altele avem nevoie de un minim de 8 GB RAM. Pentru gaming de top și programe foarte complexe atunci 16 Gb RAM ar fi idealul.
Nu o să insist, dar trebuie știut că memoria RAM este de mai multe tipuri – DDR3, DDR4,etc. Cu cât cifra e mai mare cu atât avem o memorie RAM mai rapidă. Dacă poți alege un model cu 8 GB RAM DDR4 din ofertele actuale ale magazinelor.
[su_button url=”https://l.profitshare.ro/l/5084238″ style=”flat” background=”#ef372d” size=”6″ radius=”0″ icon=”icon: play” rel=”nofollow”]Vezi laptopuri in promotie aici[/su_button]
Stocarea- HDD sau SSD
Diferența dintre ele ?
HDD-ul are o capacitate mai mare – 500 Gb, 1TB sau 2 TB. Asta înseamnă că o să ai suficient spațiu să păstrezi filme, fotografii, zeci de programe și tot așa. HDD-urile sunt destul de greoaie și în general sunt punctul slab al unui laptop.
Pot fi de 5400 RPM și 7200 RPM ( rotații pe minut) – cele de 7200 RPM sunt mai rapide.
SSD-ul are cea mai mare viteză de accesare. Timpii de încărcare a Windows-ului sau a programelor este de câteva ori mai mare decât la SSD. De exemplu dacă un program se încarcă în 2 minute pe HDD cel mai probabil se va încărca în 15 – 20 de secunde pe un SSD. E un fel de Ferrari comparat cu un HDD clasic.
Minusul SSD-ului este capacitatea mai mică de stocare. La același preț, SSD-urile au 128 GB sau 256 Gb stocare. Asta înseamnă că nu vei mai putea colecționa multe filme sau alte fișiere. Te asigur însă că un SSD e 128 Gb este suficient pentru a rula Windows, a instala programele necesare și mai rămâne suficient spațiu și pentru fișiere personale.
Ce alegi? Dacă vrei performanță maximă și viteză, atunci obligatoriu mergi pe un laptop cu SSD. Dacă ai sute de fișiere de păstrat atunci mergi pe un HDD dar o să pierzi performanță.
Un laptop cu I3 și SSD va fi mai rapid în activitățile uzuale decât un I5 cu HDD.
Display-ul
Ecranul laptopului este de multe ori ignorat dar nu este ok. Dacă tot stai cu ochii în ecran ore în șir este important să alegi un laptop cu un display cât mai bun.
Majoritatea laptop-urilor medii au un display cu rezoluție HD și multe dintre ele sunt glossy ( lucioase). Mai rare sunt cele cu display mat. De obicei cele cu display mat sunt mai ok pentru citit și reflectă mai puțin lumina. Cele glossy par mai luminoase dar reflectă foarte mult lumina..
Foarte puține ecrane excelează pe culori sau contrast, de aceea ar fi ideal să le puteți testa.
Într-o clasă superioară față de cele HD avem display-urile Full-HD ( 1920 x 1080 sau 1920 x 1200) care sunt preferate pentru editare foto sau gaming. Rezoluția este mai mare, deci imaginile sunt mai detaliate.
Cele mai calitative sunt display-urile IPS Full HD. Au tot rezoluția 1920 x 1080 px sau 1920 x 1200 px dar oferă unghiuri foarte bune de vizualizare, culori și contrast excelente. Un display IPS calitativ va afișa o imagine mai corectă cromatic, foarte detaliată și plăcută.
Diferența între un display clasic și un IPS FullHD este foarte mare dar și prețul laptopului crește. Cine se folosește de laptop mai mult decât pentru browsing și facebook, va avea nevoie să investească într-un laptop cu ecran IPS.
Foarte rar mai găsim display-uri și cu rezoluții mai mari dar acestea nu sunt chiar ieftine. Probabil dacă achiziționăm un laptop de 17.3 inch ( majoritatea au 15.6 inch) și jucăm jocuri sau lucrăm în domeniul grafic, avem nevoie de un ecran cu rezoluție mai mare de FullHD.
Placa video
Unele laptopuri au placă grafică ( video) dedicată. Aceasta poate fi AMD sau Nvidia. Plăcile video sunt necesare celor ce se joacă pe laptop dar și celor care editează video sau rulează filme de pe laptop pe televizoare 4K sau Full-HD.
Pentru utilizarea de zi cu zi nu e nevoie ca laptopul să aibă o placă video dedicată. Majoritatea procesoarelor din seria I de la Intel au deja o grafică integrată foarte bună care suportă chiar și unele jocuri la o calitate destul de bună. De asemenea, placa video integrată poate rula orice film FullHD sau chiar 4K.
Pentru gameri e important să aleagă o placă video cât mai bună – de exemplu seria Ti de la Nvidia ( 1050Ti). Nu toate plăcile video sunt performante iar unele sunt aproape la fel de slabe ca una integrată ( ex Nvidia 920M).
[table id=2 /] [su_button url=”https://l.profitshare.ro/l/5084238″ style=”flat” background=”#ef372d” size=”6″ radius=”0″ icon=”icon: play” rel=”nofollow”]Vezi laptopuri in promotie aici[/su_button]
Autonomia
Aceasta este dictată de tipul bateriei de pe laptop, de procesor și placă video. Bateria trebuie să fie cât mai bună dacă ne interesează să folosim laptopul cât mai mult timp. Totodată știu că cei mai mulți folosesc laptopul acasă direct la priză. Pentru aceștia nu prea contează autonomia.
Procesorul contează și el pentru autonomie. Cum spuneam mai sus, procesoarele Intel cu terminația U au un consum mic de energie.
La fel, o placă video dedicată va consuma mai repede bateria deși s-au găsit unele soluții – laptopul selectează activarea plăcii video numai când este necesar pentru a economisi bateria.
Autonomia variază la laptopuri între 2 – 6 ore. În funcție de componente și modul de utilizare – de exemplu la vizionarea de filme scade foarte mult.
O categorie aparte sunt ultrabook-urile care au o autonomie ce poate crește la 8 -10 ore.
Asta e pe scurt. Nu am intrat în multe detalii tehnice pentru că ar fi trebuit să scriu zece pagini. Ce e important ? Cel mai bun laptop?
Cum am spus la început – ce vrei să faci cu acel laptop ? Cât timp ai de gând să îl folosești? Aceste întrebări puse în balanță cu bugetul te vor ajuta să alegi o configurație optimă.
Hai să îți dau și câteva exemple :
Utilizare pentru Internet browsing, Facebook, filme pe laptop, joculețe mici, office – alege un laptop cu I3/I5 ( terminația U), 4 Gb RAM, SSD 128 Gb sau HDD 500 GB și fără placă video.
Utilizare cele de mai sus plus ocazional jocuri mai complexe – procesor I5 ( ex 7200U), 8 GB RAM, SSD 128 Gb sau HDD 1 Tb, placă video medie ( Nvidia 920MX, 940MX).
Utilizare pentru editare foto-video, gaming,programe complexe – display IPS, procesor I5/ I7 versiuni HQ, 8 – 16 GB RAM, SSD 256 Gb, placă video GTX sau Ti ( Nvidia 950 GTX).
La gaming trebuie spus că există o categorie specială de produse – carcasă cu răcire mai bnă, tastatură iluminată,etc. Un exemplu ar fi gama ROG de la Asus, sau AlienWare de la Dell. Strict pentru gameri, nu pentru cei ce se mai joacă câteodată pe laptop.
Pentru portabilitate și autonomie vă puteți îndrepta către un ultrabook sau 2în1. Acestea au o baterie ce ține undeva la 8-10 ore, touchscreen și sunt foarte ușoare. Desigur prețul crește pe măsură.
[su_button url=”https://l.profitshare.ro/l/5084238″ style=”flat” background=”#ef372d” size=”6″ radius=”0″ icon=”icon: play” rel=”nofollow”]Vezi laptopuri in promotie aici[/su_button]
Ce brand să fie laptopul ?
Nu vreau să fiu subiectiv și nici să înclin balanța în favoarea unei anumite mărci. Cert este că la ora actuală, Asus și Lenovo sunt cele mai bine cotate și împart cea mai mare parte din piață. Au o gamă diversificată de produse și o plajă de prețuri rezonabile. Apoi vin Hp și Acer ca popularitate iar cu o cotă și mai mică de piață este Dell ( deși sunt consacrați pe acest segment). Probabil prima alegere ar fi un Lenovo dacă ar fi să achiziționez acum un laptop – o alegere personală.
Alegerea noastra
Un laptop foarte bun care merita cumparat daca ai nevoie de unul puternic, este cel de mai jos. Are, in opinia noastra, unul din cele mai bune rapoarte pret-calitate pentru un laptop foarte performant.
ASUS ROG GL503GE-EN120
[su_button url=”https://l.profitshare.ro/l/5084244″ style=”flat” background=”#ef372d” size=”10″ center=”yes” radius=”0″ icon=”icon: play” rel=”nofollow”]Vezi pret pe eMag[/su_button]
Ai nevoie și de alte detalii ? Scrie un comentariu și îți răspund cu plăcere.
Mihaela a zis
Scuze! Imi doresc un leptop,nu stiu prea multe,vreau sa invat.Il vreu pentru un film,poze,lucruri usoare.Nu stiu ce sa aleg.Buget nu foarte mare.Mii de multumiri,pentru rabdare si sfat!
AdminDG a zis
Buna ziua
Recomandarea mea ar fi un laptop cu I3, 4Gb RAM minim si poate o placa video entry.
Variante la pret bun :
https://altex.ro/laptop-lenovo-v110-15isk-intelr-coretm-i3-6006u-2-0ghz-15-6-4gb-500gb-intelr-hd-graphics-520-free-dos
https://altex.ro/laptop-lenovo-110-15isk-intelr-coretm-i3-6006-2-0ghz-15-6-4gb-1tb-intelr-hd-graphics-520-free-dos
sau cu placa video dedicata :
https://profitshare.ro/l/3588712
Andrei a zis
Buna ziua. As vrea sa achizionez un laptop care il voi folosi pentru editare video si foto. Ce parere aveti de Apple MacBook Pro 13 sau 15? Preturile sunt destul de mari, dar de banii aceia as putea cumpara un alt brand care ar avea toate calitatile la nivel maxim.
Apple are si placa video integrata, procesor mic. Ceea ce am nevoie pentru editat. Dar nu imi pot permite 12.000 Ron pe unul care corespunde cerintelor mele… Pe alta parte, un alt brand care corespunde cerintelor mele ar fi undeva la 4500 Ron. De ce e o asa mare diferenta?
Multumesc.
AdminDG a zis
Intrebarea e pusa de mii de utilizatori – pentru ca vorbim de Apple.Nu este un raspuns cert si dezbaterile pe tema preturilor Apple versus competitie sunt infinite.
Desigur vorbim de o calitate foarte buna dar nu isi justifica intotdeauna banii. Am coleg care si-a cumparat un Mac Pro de 10000 de lei si a fost sub asteptari ca si performante ( dezvoltare aplicatii Apple – domeniul lui) si a trebuit sa il schimbe cu unul de 14000 lei.
Personal as opta pentru o marca obisnuita dar poate sunt subiectiv ( undeva la 4500 -6000 lei ).