Ce laptop să cumpăr pentru scoală?
Anul acesta, din cauza pandemiei, școala s-a mutat pentru o vreme acasă, cursurile ținându-se online în marea lor majoritate.
Chiar dacă pentru septembrie se anunță o revenire la școală în forma clasică, totul este incert și este posibil ca înmulțirea cazurilor de coronavirus să trimită copiii din nou acasă.
Pentru a-și desfășura lecțiile în bune condiții de acasă, copiii au nevoie de un laptop sau o tabletă performantă. O să vorbim în special despre laptopuri – cum alegi un laptop bun pentru elevi?
Nu mă refer doar la configurație care poate varia în funcție de vârsta elevului, ci și la alte aspecte – calitatea camerei video, calitatea sunetului, autonomie și multe altele.
În articolul de mai jos o să vorbim despre performanțele laptopurilor, nevoile copiilor și toate caracteristicile unui laptop ok pentru cursuri online.
Înainte de a citi articolul, o să îți dau câteva sugestii de laptopuri bune pentru elevi, desigur cu explicațiile aferente. După aceste sugestii, vei găsi mai jos ghidul complet de alegere a unui laptop bun pentru școală.
[su_button url=”https://l.profitshare.ro/l/7835220″ style=”flat” background=”#ef372d” size=”12″ center=”yes” radius=”0″ rel=”nofollow”]Vezi detalii si pret[/su_button]
Un laptop cu un raport pret calitate foarte bun perfect pentru elevii cu cerinte medii. Atuuri: viteza de lucru foarte buna, memorie suficienta pentru orice program, placa grafica capabila sa ruleze si unele jocuri, stocare rapida SSD.
[su_button url=”https://l.profitshare.ro/l/7835275″ style=”flat” background=”#ef372d” size=”12″ center=”yes” radius=”0″ rel=”nofollow”]Vezi detalii si pret[/su_button]
Un laptop foarte ușor și subțire, destul de performant și care vine cu sistem de operare Windows preinstalat. Este perfect pentru orice task și poate fi luat cu ușurință la școală datorită greutății reduse. Ecranul IPS are o calitate foarte bună.
Cum alegi un laptop bun pentru școală? Haide să discutăm pe larg.
O să o luăm pe rând.
Configurația hardware a laptopului pentru elevi – ce nevoi au elevii și ce configurație cumpărăm pentru școala online.
Rezistența laptopului – copiii nu sunt întotdeauna atenți iar laptopurile sunt destul de fragile. Ce laptop alegem care să facă cât de cât față la manipulare, eventuale șocuri și purtatul în ghiozdan dacă e nevoie.
Bateria – pentru că de multe ori copilul nu stă doar la birou, să vedem cum alegem un laptop cu o autonomie destul de bună.
Altele – discutăm și despre porturi, conectivitate, lipsa dvd-writer-ului sau camerele web. Totul pentru ca elevul să aibă o experiență cât mai bună atunci când face școală online.
Pentru că cererea de laptopuri a crescut în acest an iar furnizorii nu au mai livrat atât de mult , majoritatea produselor de acest tip s-au scumpit.
Astfel, presiunea pe bugetul familiei a devenit mai mare și tendința este să cumperi cel mai ieftin produs pe care îl găsești în magazine.
Din păcate, cele mai ieftine laptopuri nu sunt o achiziție bună pe termen lung și nici nu vor ajuta copilul prea mult la școală.
Performanțele scăzute ale unui laptop prea ieftin vor pune piedici tinerilor care au nevoie de produse performante pentru ca la rândul lor să fie performanți.
Hai să discutăm pe scurt despre componentele laptopului.
Procesorul
Procesorul este creierul laptopului. Cu cât acesta este mai performant, cu atât laptopul va putea executa programe mai complexe și o va face mai rapid. Procesoarele sunt produse de 2 mari firme- Intel și Amd.
Intel este mai popular dar și Amd are procesoare din ce în ce mai bune. Nu există cel mai bun în acest domeniu și sunt diferențe de la configurație la configurație.
Ce procesor Intel aleg la un laptop?
Intel Celeron, Pentium – sunt procesoarele de bază pentru explorare pagini de internet, muzică, citit documente și poate filme. Mai mult nu pot. Sunt ok pentru elevii care au nevoie doar de transcris documente sau căutat informații pe internet.
Intel I3 – procesoare ușor mai performante care permit rularea filmelor FullHD și a unor programe clasice. Sunt ok pentru orice elev fără cerințe mari, pentru videoconferințe HD, editare documente și navigare pe internet.
Intel I5/I7 – sunt foarte multe modele aici, dar în general vorbim de procesoare performante pentru cei ce folosesc laptopul pentru productivitate – editare foto-video, rularea mai multor programe simultan, jocuri, grafică și multe altele.
Dacă alegeți un laptop pentru școală cu I5 sau I7, trebuie să fiți atenți la specificațiile fiecărui procesor.
Cele cu terminația H sau HK sunt procesoare foarte performante, le-am putea spune de top. Cele cu terminația U sunt procesoare ce consumă mai puțin curent pentru sporirea autonomiei dar pierd din performanțe.
Ce procesor AMD pe laptop?
AMD are procesoare similare, denumirea generală fiind Ryzen, dar împărțite mai clar în categorii distincte – seriile U și H.
Seriile H sunt doar câteva și sunt gândite pentru cei ce vor performanță și productivitate. Seriile U sunt un mix între performanță și sporirea autonomiei bateriei.
Ryzen 3 – procesoare de bază, asemănătoare cu I3. Puteți lua un laptop pentru elevi cu Ryzen 3 dacă se vrea doar scrierea unor teme, documentarea pe internet și sesiuni video cu profesorii.
Ryzen 5 – procesoare mai performante pentru elevii care lucrează sau vor lucra și cu programe mai complexe sau au nevoie de efectuarea unor taskuri mai rapid pe calculator.
Ryzen 7 – cele mai performante procesoare AMD, perfecte pentru elevii care au nevoie de un laptop puternic și se gândesc să facă programare, editare foto-video sau să lucreze cu programe complexe.
Acum că am vorbit despre procesoare, să tragem și o concluzie. Dacă elevul este în clasă primară( 1-4), nu e nevoie să cumperi un laptop cu un procesor foarte performant pentru că acestea evoluează foarte repede și nu îl va ajuta mult în viitor când sigur va avea nevoie de un alt model.
Pentru elevii din clasele 5-8 trebuie să iei un produs mai bun pentru că cerințele sunt mai crescute și pot avea nevoie de viteză și timpi mai scurți de execuție ai programelor. Depinde și ce materii studiază.
Laptop doar pentru video școală online – procesor I3 sau Amd Ryzen 3
Laptop pentru elevii din clasele 1 -4 – Procesor I3/I5 sau Amd Ryzen 3/5
Laptop pentru elevii din clasele 5-8 – Procesor I5/I7 sau Amd Ryzen 5/7
Aceste sugestii sunt pentru laptopuri care să fie suficient de performante pentru activitățile lor timp de 2-3 ani. Partea proastă la tehnologie este că evoluează rapid, și ce este foarte bun acum va deveni mediocru anul viitor.
Așa că e nevoie să cumperi un laptop mai performant decât cerințele actuale pentru a nu fi nevoie să investești în altul peste 1-2 ani.
Memoria RAM
Aici nu sunt multe de discutat. Dacă vrei doar un laptop de bază pentru copilul tău, atunci 4 Gb sunt suficienți pentru notițe, texte și navigare internet.
Totuși, recomand să cumperi un laptop cu 8GB de RAM care ar face față și la cerințe mai complexe care pot apărea pe parcursul utilizării. Orice program sau sistem de operare va rula mult mai rapid cu mai multă memorie RAM.
Stocarea – HDD sau SSD
Ca să nu intrăm în multe detalii tehnice, memoria hard este locul unde sunt stocate programele și sistemul de operare pe un laptop. Un laptop pentru școală nu are nevoie de o memorie foarte mare ci mai degrabă de una rapidă, adică o stocare de tip SSD.
Dacă până acum câțiva ani, hdd-ul era standardul în materie de stocare, la ora actuală cele mai multe laptopuri vin cu stocare de tip SSD.
Diferențele?
SSD-ul este un mediu de stocare de vreo 4-5 ori mai rapid decât un HDD clasic, atât pe operațiile de citire cât și de scriere uneori.
HDD-ul este mai ieftin per GB, adică un HDD de 1 TB va costa cam cât un SSD de 256 GB.
HDD-ul se defectează mai repede la șocuri.
Un laptop pornește cam în 10 secunde cu SSD față de 40-50 secunde cu un HDD.
Concluzionând, o memorie SSD este puțin mai scumpă și de capacitate mai mică, dar este mult mai rapidă și îl va ajuta pe copilul tău să fie mai eficient și să câștige timp.
Spațiul de stocare mai mare al HDD-ului clasic nu își găsește utilitatea la un laptop pentru școală unde se stochează foarte multe documente ce nu au dimensiuni mari.
Așadar, încearcă să cumperi un laptop cu memorie SSD de 256 sau chiar 512 Gb dacă ai buget, va ajuta mult copilul să fie productiv și să câștige timp.
Sugestie laptop bun cu procesor AMD Ryzen Seria 5, 8 GB RAM și SSD – o configurație ideală la ora actuală
[su_button url=”https://l.profitshare.ro/l/7835275″ style=”flat” background=”#ef372d” size=”12″ center=”yes” radius=”0″ rel=”nofollow”]Vezi detalii si pret[/su_button]
Placa video
În principiu, un laptop pentru elevi nu are nevoie de o placă video foarte performantă dacă acesta nu va fi folosit uneori și pentru jocuri sau pentru diverse programe ce editează video.
Dacă totuși vrei ca laptopul să fie și o metodă de relaxare pentru copil sau vrei să îl îndrepți spre editare video, vlogging, Youtube- atunci ar fi bine să alegi un laptop pentru școală care să aibă o placă video dedicată mai performantă.
Desigur, un laptop cu o placă video dedicată va avea de asemenea un procesor mai performant, răcire mai bună, memorie mai multă și multe altele care vor crește substanțial prețul.
Plăci video bune pentru laptop, ca să își faci o idee ce să cauți:
Nvidia RTX – plăcile video de top
Nvidia GTX – plăci video bune
Nvidia MX – plăci video entry-level, de bază
AMD RX – plăci video de top
AMD Radeon Vega- plăci video integrate, de bază
Trebuie spus că procesoarele vin la ora actuală cu chip-uri grafice destul de bune ce pot face față la redarea video în orice format sau rularea unor jocuri de bază. Avantajul plăcilor video integrate este că reduc consumul bateriei laptopului și se evită încălzirea excesivă a componentelor.
Uite o sugestie de laptop bun și pentru școală dar și pentru jocuri dacă copilul e pasionat și de gaming.
[su_button url=”https://l.profitshare.ro/l/7845725″ style=”flat” background=”#ef372d” size=”12″ center=”yes” radius=”0″ rel=”nofollow”]Vezi detalii si pret[/su_button]
Display-ul laptopului
Este foarte important ca un laptop pentru elevi să aibă un display cât mai bun pentru a nu afecta ochii școlarului și a nu-l obosi excesiv.
Puține detalii sunt oferite despre display-urile de laptop atunci când vizităm magazinele online.
Încercați să alegeți un display de tip IPS care are unghiuri mai bune de vizualizare și de asemenea să fie mat.
Dacă se dorește un display pentru grafică sau editare foto-video( poate copilul urmează această pasiune) atunci ar trebui căutat pe site-ul producătorului și informații despre spațiul de culoare sRGB, RGB și alte detalii mai tehnice.
Diagonala clasică a laptopului este de 15,6 inch iar cele mai mari au 17,3 inch. Acestea din urmă sunt mai mari și mai grele dar oferă un ecran mai generos.
Pe piață se mai găsesc și laptopuri de 13 inch sau 14 inch ( din care fac parte și ultrabook-urile) care sunt perfecte pentru elevii care au nevoie să ia laptopul cu ei la școală – greutatea lor este foarte redusă iar autonomia bateriei poate fi triplă față de un laptop normal.
Conectivitate
Foarte importante sunt porturile disponibile pe laptopurile pentru școală mai ales că multe dintre ele încep să dispară. Cea mai mare problemă o reprezintă dispariția dvd-writer-ului la laptopuri, pentru că la noi multe materiale încă sunt date de școală pe cd-uri sau dvd-uri.
Tehnologia a evoluat și acum se folosesc predominant memoriile portabile( hdd extern, card sau stick USB). Scoaterea dvd-writer-ului de pe laptopuri le-a făcut mai ușoare, le-a permis să se răcească mai rapid și să coste mai puțin.
Chiar dacă școala o cere, nu vei găsi multe modele de laptopuri care să mai aibă cititor de cd-uri și dvd-uri.
Verifică ca laptopul să aibă minim 2 porturi USB, dar ar fi de preferat 3. Un port poate fi ocupat de mouse și vei rămâne cu un singur port USB disponibil pentru conectarea altor dispozitive.
Este de preferat ca laptopul să aibă porturi USB 3.0 sau chiar 3.1 dacă găsești la un preț decent. Porturile 3.1 sau 3.0 au viteze de transfer a informațiilor foarte mari comparativ cu 2.0.
De exemplu, USB 3.1 suportă viteze de transfer de până la 10 Gbps față de 5 Gbps la USB 3.0. Transfer de date foarte rapid între memorii externe și laptop.
Verifică ca laptopul să aibă o versiune Bluetooth cât mai aproape de cea mai recentă și un standard WiFi cât mai bun( de exemplu AC).
Cameră WEB, microfon și sunet pe laptop
E greu la laptopuri să ai un sunet foarte bun. Modele mai scumpe vin cu difuzoare mai bune de la JBL,Bose,etc dar cele mai multe laptopuri au un sunet ceva mai slăbuț. Poți să îmbunătățești sunetul cu o pereche de căști wireless sau poate cu o boxă portabilă pentru a putea auzi clar instrucțiunile în timpul orelor online.
Camerele web de pe laptopuri sunt decente, mai ales că nu e nevoie de cine știe ce performanțe pentru orele online. Nu sunt nici aici mari diferențe între camerele web, poate unele au un senzor mai bun care ajută atunci când camera unde lucrează copilul nu este foarte luminoasă.
Cel mai important rămâne sunetul. Pentru că am vorbit de căști wireless, cumpărați un set cu microfon încorporat, cel de pe laptop nu redă foarte clar de la distanță și se pot pierde informații prețioase în discuția cu profesorul sau colegii.
Autonomia bateriei la laptopul pentru școală
Știu că de cele mai multe ori laptopul stă acasă conectat la priză. Dar poate copilul tău are nevoie să îl ia și la școală iar atunci ai nevoie de un laptop cu o autonomie a bateriei foarte bună. Verifică pe site-ul vânzătorului ce autonomie are laptopul.
Greutatea unui laptop pentru elevi
Rămânând tot la portabilitate, e nevoie de un laptop foarte ușor dacă copilul are nevoie să ducă zilnic laptopul la școală. Laptopurile performante, cu placă video dedicată și procesoare puternice, au dimensiuni mai mari în general și sunt mai grele – în special cele de gaming.
Ultrabook-urile sunt laptopuri de mici dimensiuni, ușoare și cu autonomie mare – un mix perfect între portabilitate și performanță. Uite o sugestie de ultrabook cu un preț rezonabil:
[su_button url=”https://l.profitshare.ro/l/7835310″ style=”flat” background=”#ef372d” size=”12″ center=”yes” radius=”0″ rel=”nofollow”]Vezi detalii si pret[/su_button]
Carcasă, durabilitate, tastatură
Este important ca laptopurile să fie și rezistente mai ales că le folosește un copil. Verifică ca laptopul să aibă balamale rezistente.
Vezi ca tastatura să fie ergonomică și dacă e posibil iluminată mai ales dacă copilul mai lucrează și seara.
De preferat ca textura carcasei să fie una rugoasă și nu lucioasă, altfel va fi plin de zgârieturi în scurt timp.
Laptopurile nu prea sunt rezistente la lichide așa că aici nu am ce sfat să îți dau, încearcă să înveți copilul să nu consume alimente și băuturi lângă laptop.
Vorbind de durabilitate, laptopurile cu SSD sunt mai sigur decât cele cu HDD clasic. Acesta din urmă are piese care se defectează la șocuri, în timp ce SSD-ul este mai rezistent neavând piese în mișcare.
Tastatura iluminată necesară? În general nu dacă nu se lucrează seara pe laptop sau în camere slab iluminate. Dacă totuși ai o astfel de situație, caută un laptop care să aibă tastatura iluminată( de preferat cu lumină albă).
Haideți să facem un rezumat. Ce laptop îi cumperi copilului pentru la școală?
Elev care face câteva lecții online, citit și poate văzut videoclipuri – laptop cu I3/4GB Ram/SSD 256 GB fără placă video.
Elev cu cerințe mai mari la școală și care mai joacă și Minecraft sau alte jocuri cu cerințe scăzute în pauze – laptop cu I3-I5/8Gb RAM/ SSD 256 GB și placă video.
Elev ce studiază mai mult pe laptop și care are nevoie de un laptop puternic și stabil pentru câțiva ani – procesor I5 sau I7, 8 Gb RAM, SSD 512 GB, placă video GTX sau RX.
Elev care are nevoie să poarte laptopul la școală – un ultrabook sau un laptop ultra-portabil cu ecran de 13-14 inch, procesor I5 sau AMD ultra low voltage, 8 Gb RAM și SSD de 256 GB.
Desigur, puteți jongla cu cerințele între sugestiile de mai sus, ca să obțineți o configurație potrivită pentru copil.
Viața laptopului este similară cu configurația lui.
Un laptop cu procesor mai slab și memorie mai mică va avea o viață mai scurtă, pentru că programele evoluează și cerințele sunt tot mai mari.
Vorbind de programe, încercați să cumpărați un laptop cu Windows preinstalat, oricum este cel mai folosit sistem de operare și absolut necesar pe un laptop pentru școală.
Posibil să fie nevoie să aveți instalat și Office pentru editarea documentelor și un antivirus este obligatoriu pentru protejarea copilului în mediul online.
Cele mai bune mărci de laptop pentru școlari
Aici nu vreau să fac lobby unui brand sau altuia. Pe piață găsiți laptopuri de la : Lenovo, Asus, Dell, HP, MSI, Acer și alții mai puțini populari.
Cred că la ora actuală Asus și Lenovo sunt cei mai mari producători și vânzători de laptopuri, așadar ar putea fi o primă alegere.
Sugestii laptopuri bune pentru școală
[su_button url=”https://l.profitshare.ro/l/7835303″ style=”flat” background=”#ef372d” size=”12″ center=”yes” radius=”0″ rel=”nofollow”]Vezi detalii si pret[/su_button]
[su_button url=”https://l.profitshare.ro/l/7835310″ style=”flat” background=”#ef372d” size=”12″ center=”yes” radius=”0″ rel=”nofollow”]Vezi detalii si pret[/su_button]
[su_button url=”https://l.profitshare.ro/l/7845732″ style=”flat” background=”#ef372d” size=”12″ center=”yes” radius=”0″ rel=”nofollow”]Vezi detalii si pret[/su_button]
O alternativă la brandurile consacrate – Huawei
Dacă vrei să ieși din tipar, am văzut că au apărut și laptopuri de la Huawei denumite Matebook, foarte asemănătoare ca aspect cu cele de la Apple.
Sunt subțiri, ușoare, de calitate și vin cu Windows preinstalat – totul la un preț decent față de modele similare de la producătorii mai sus numiți. Am avut ocazia să testez un model și chiar mi-a plăcut. Vezi modelul de mai jos care are o configurație complet potrivită pentru școală, facultate sau birou.
[su_button url=”https://l.profitshare.ro/l/7835275″ style=”flat” background=”#ef372d” size=”12″ center=”yes” radius=”0″ rel=”nofollow”]Vezi detalii si pret[/su_button]
Mircea a zis
Foarte util indrumatorul