După un an 2015 ce ne-a obișnuit cu televizoare Smart Tv evoluate și cu rezoluția 4K UHD, a venit 2016 și sigur vor fi schimbări sau evoluții pe acest segment.
Să facem o scurtă recapitulare a televizoarelor în 2015.
Sony a plusat pe Android, un sistem de operare popular. La fel a făcut și Philips. Deși se credea că e o soluție optimă, utilizatorii de Smart Tv cu Android au descoperit că există probleme, nu toate aplicațiile sunt disponibile iar blocajele sau erorile nu lipsesc. Philips a suferit cel mai mult, platforma Android pentru Smart Tv-urile proprii fiind departe de ceea ce s-ar fi dorit – probleme la update-uri, lag, funcționare greoaie,etc.
Samsung a mers pe Tizen, sistemul de operare propriu. Deși nu foarte cunoscut, acesta a reușit să se impună ca viteză de rulare, aplicații populare aduse sub această platformă, și o stabilitate mai bună decât a modelelor cu Android.
Lg a susținut și el platforma proprie Web OS, ducând-o la versiunea 2.0 care a adus viteza de rulare dorită de utilizatori și o gama mult mai variată de aplicații disponibile.
Panasonic a riscat cu Mozilla OS și rămâne de văzut cât de populară va deveni această platformă.
Era necesar acest pas mai ales că avem motive să folosim SmartTv-ul prin lansarea unor servicii ce până acum nu erau disponibile în România – de exemplu NetFlix care este disponibil și la noi de câteva zile.
Vorbind de partea tv, Samsung a mizat mult pe curbate și 4K. Deși arată bine, curbatele nu au câstigat o cotă mare din piață. Unele dintre ele au probleme pe partea de imagine, multe modele prezentând defecte de imagine ca ghosting sau bluring ( umbre albe pe fundal negru, iluminare vizibilă în colțuri mult prea evident pe fond negru, etc) chiar și pe seriile de vârf. Sony și Philips au fost absenți aproape în totalitate pe acest segment.
LG a promovat OLED-ul care întradevăr aduce un standard superior când vorbim de calitatea imaginii, nefiind egalat nici măcar de Samsung SUHD. Totuși probleme sunt și aici, durata de viață a panelului OLED fiind mult mai scăzută iar prețurile suficient de mari ca să alunge mulți cumpărători.
3D-ul a fost păstrat doar pentru seriile de vârf și nu mai este disponibil pe modelele entry sau middle.
În 2016 va fi mai bine ?
Probabil, producătorii se vor focusa foarte mult pe Smart Tv și conectivitatea cu diversele gadgeturi. Vom vedea o evoluție majoră a Smart Tv-urilor, versiuni îmbunătățite de software și o compatibilitate crescută cu smartphone, servicii online și altele.
Vorbind de imagine și aici vor fi progrese.
Lg a lansat a doua generație de OLED care promite o durată de viață a panelului mult mai mare, dar trebuie să umble puțin și la prețuri pentru a-și asigura o cotă din piață.
Samsung va promova în continuare SUHD, probabil introducând tehnologia pe mai multe modele și din clasa medie sau inferioară.
Philips va trebui să aducă ceva la fel de bun pe partea de imagine și probabil să aducă îmbunătățiri ale tehnologiilor existente ( Ambilight, etc).
Sony nu are o strategie proprie, mizând pe aceleași nevoi clasice – imagine superioară, sunet clar, etc. Va trebui totuși să inoveze în acest an când competiția este foarte acerbă pe acest segment și utilizatorii caută ceva cu adevărat nou.
Panasonic ține și el pasul, dar va trebui să aducă acest brand din nou în lumina reflectoarelor.
Voi ce părere aveți ?
Andrei boros a zis
Buna ziua am un samsung j5 . Ce tv sa cumpar sa merga sa pot vedea filme de pe telefon pe tv.stima
AdminDG a zis
Ai un televizor Smart ? J5 nu are functia de screen mirroring.
Iancsi a zis
Dar de Sharp ce puteți spune?
Am luat recent un Sharp LC40CFE4042E.Se merită să îl țin?
E un tv simplu ,fullHD,dar am observat ca pe negru (mai ales cu lumina stinsă) si in scenele întunecoase,pe negru apar niste umbre sau pete.
Oricum nu mă pricep la toate problemele pe care le-ați arătat la LCD-uri.
În rest îmi pare OK iar pe el am dat 1080 lei.Ce spuneți să îl păstrez?
AdminDG a zis
Pretul este ok pentru un 40 inch. Probabil are un panel si iluminare low-cost de aceea apar acele probleme. Sunt comune la multe modele ieftine.
LUNGU MIHAIL a zis
Buna ziua, asi dori o recomandare pentru achizitionarea unui televizor cu diagonala de 40 inch, (de preferat non smart), dar cu cele mai bune performante la calitatea imaginii si a sunetului. Va multumesc
AdminDG a zis
Pentru sunet mergi pe Sony , model cu minim 2 x 10 W. Multumesc.
Giony a zis
Am un samsung suhd 48 js 8500 . Aproape ca nu am cuvinte sa-l descriu . Este uluitor ! Receptionez pe el 12 canale uhd , necodate . Pot sa apara de la an la an alte modele . Diferentele vor fi facute de marketing . De la un moment dat , ochiul nu mai percepe ce difera din punct de vedere al calitatii imaginii . Ca dovada , preturile la modelul suhd , sunt tot ridicate – intre 5000-7000 lei . Eu am fost un norocos , l-am achizitionat in aprilie , cu 5000 lei .