In urmatoarele randuri o sa vorbim putin despre ce inseamna web hosting si cum alegi un serviciu de gazduire decent pentru site-ul tau.
Traim in era digitala, si tot mai multi dintre noi detinem conturi sociale online dar avem nevoie si de un website unde ne putem scrie ideile( blog personal), vinde serviciile sau sa postam chestii interesante.
Poate vlog-urile au luat avant in ultima vreme, dar site-urile raman o sursa de informatii stabila si foarte
multi internauti prefera sa citeasca informatiile dorite.
Magazinele online s-au inmultit si ele, mai puternic de cand a inceput pandemia, iar cumparatorii prefera online-ul tot mai mult.
Ce este web hosting-ul sau gazduirea web?
Orice site pe care il vizitezi este gazduit pe un server, un fel de computer care contine informatiile site-ului si toate softurile care ruleaza.
De la eMag si pana la Protv, orice website este gazduit de un serviciu de web hosting.
Asadar, daca vrei sa iti faci un blog, un magazin online sau orice alt tip de website, ai nevoie de un serviciu de gazduire pe care sa stochezi informatiile si care sa permita accesarea rapida a informatiilor de catre orice vizitator.
Cum alegi un serviciu de gazduire bun?
La o simpla cautare, o sa observi ca sunt zeci de oferte pe partea de gazduire website-uri. Multe oferte, multe promotii, si preturi mici sau mari.
Cum poti alege gazduirea potrivita pentru website-ul pe care vrei sa il creezi?
Iti voi da cateva sfaturi generale, incercand sa nu intru foarte mult in detalii tehnice.
Viteza si spatiul de stocare
In primul rand, si cel mai important, conteaza ce website vrei sa iti faci.
Daca e un magazin online, vei avea nevoie de un web hosting securizat si care sa faca fata multor vizitatori fara a se bloca sau sa intarzie afisarea informatiilor.
Pentru un blog simplu in care iti scrii gandurile sau parerile, poti alege un pachet de web hosting mediu dar care sa asigure totusi o incarcare rapida a site-ului tau.
Gazduirea e de preferat sa fie de tip SSD, adica pe medii de stocare mai rapide decat clasicul HDD. Oricum, majoritatea serviciilor sunt de acest tip la ora actuala.
Nu alege cel mai ieftin pachet de gazduire intrucat vei avea resurse limitate, care sunt impartite si cu alti clienti, ceea ce iti poate incetini website-ul.
Verifica sa ai un spatiu de stocare suficient, exprimat in Gb( gigabytes).
Pentru site-urile mici sunt necesari cativa Gb, dar pentru site-urile mari sau magazine online cu multe fisiere ai nevoie de un spatiu de stocare mai mare pe serverul de web hosting.
Web hosting shared sau dedicat
Majoritatea blogurilor au web hosting shared dar pentru shop-urile online ai nevoie de o gazduire dedicata.
Ca sa explic simplu, gazduirea shared inseamna ca resursele serviciului de gazduire sunt impartite intre mai multi clienti si sunt limitate pentru a nu exista abuzuri iar la gazduirea dedicata ai propriile tale resurse.
Asadar, gazduirea dedicata este necesara daca vrei viteza, securitate si stabilitate atunci cand vorbim de site-uri ce consuma resurse mari sau au multi vizitatori.
Web hostingul dedicat are un procesor si memorie RAM utilizate exclusiv pentru website-ul tau, in timp ce web hostingul shared are aceste resurse lucrand pentru mai multi clienti.
Preturile difera si ele, intotdeauna gazduirea shared fiind mult mai ieftina.
Alegi gazduire dedicata daca ai zeci de vizitatori simultan, zeci de mii de vizite pe luna sau un magazin cu multe produse si clienti.
Uptime, sau timpul in care site-ul tau este live
Pentru ca nu exista perfectiune, nici un serviciu de web hosting nu poate avea un uptime de 100%.
Uptime inseamna timpul cat site-ul tau este disponibil vizitatorilor. Desigur, uneori apar probleme tehnice sau alte situatii care pot genera un downtime, adica site-ul nu este disponibil.
Serviciile de gazduire bune ofera un uptime garantat de 99,99%, adica foarte apropiat de 100%. Verifica acest aspect atunci cand doresti sa cumperi un pachet de web hosting.
Serviciul de backup
Probabil un aspect esential este serviciul de backup al gazduirii web.
Pentru ca in mediul online se poate intampla orice ( virusi, stergere fisiere, update nereusit, diverse erori) este esential ca web hostingul ales de tine sa aiba un serviciu exceptional de backup.
Hosting-urile de calitate ofera backup zilnic, astfel ca site-ul tau are o copie de rezerva mereu la dispozitie daca se intampla o eroare sau o problema care nu poate fi rezolvata iar site-ul devine nefunctional.
Suport web hosting- verifica atent acest aspect
Chiar daca gasesti un serviciu de gazduire cu performante bune la un pret decent, uita-te atent la ce tip de suport are si care este timpul de raspuns. Verifica si recenziile clientilor neaparat.
Insist putin aici pentru ca am avut diverse experiente cu multe din site-urile mele si multe servicii de gazduire.
Am avut diverse erori sau situatii dificile cu website-urile iar nevoia de suport rapid online pentru rezolvarea problemelor a fost mare.
Este esential ca suportul serviciului de web hosting sa raspunda rapid atunci cand ai o problema cu site-ul si sa aiba o echipa de specialist buna care sa te poate ajuta cu orice problema tehnica.
Degeaba serviciul are un pret bun daca atunci cand site-ul tau da o eroare din cauza web hosting-ului nu reusesti sa contactezi pe nimeni de la suport sau ti se raspunde dupa o zi.
Sunt servicii de gazduire decente care ofera solutii in cateva zeci de minute sau cateva ore, si iti rezolva cam orice problema ar avea site-ul tau.
De asemenea te pot ajuta cu informatii pentru optimizarea site-ului tau atat pe partea de viteza dar si pe partea de dezvoltare si siguranta.
Certificat SSL gratuit dar si SSL premium
SSL e un certificat digital ce confera siguranta vizitatorului atunci cand introduce informatii sensibile sau face o cumparatura.
Orice website care se respecta are un certificat de securitate instalat( acel HTTPS in loc de HTTP) ce permite schimbul de informatii securizat.
Verifica ca serviciul de web hosting ales de tine sa ofere un certificat SSL gratuit daca detii un blog dar si certificate SSL premium daca construiesti un magazin online.
Pe langa aspectele de mai sus care sunt foarte importante atunci cand vrei sa alegi un web hosting de calitate, mai scriu pe scurt si despre:
CDN
Pentru ca site-ul tau e accesat din diferite orase sau tari, e important sa beneficiezi si de un serviciu DNS care poate mari viteza site-ului tau atunci cand e accesat din locatii departate.
Serviciile CDn folosesc o retea de servere ce stocheaza temporar paginile site-ului tau si permit sa fie accesate mult mai rapid din orice loc din lume de catre utilizatori.
De asemenea, ofera un grad mai ridicat de securitate.
Cloudflare este cel mai cunoscut si este oferit gratuit de serviciile de web hosting care se respecta.
IPv6
Orice website are o adresa IP care permite accesare lui prin browserele de internet.
Adresele site-urilor web erau in trecut de tip IPv4, dar datorita limitarilor s-a trecut la noul sistem IPv6 care are un grad de securizare mai mare si un numar urias de posibile adrese fata de IPv4.
Protectie antivirus si antimalware
Pe cat de multe site-uri exista pe atat de multe programe rauvoitoare sunt create pentru a hack-ui aceste site-uri. Protectia antivirus este esentiala daca vrei sa ai liniste.
Si unele din site-urile mele au fost infectate cu malware sau virusi si a fost un cosmar sa scap de acesti virusi . Am pierdut date, am cheltuit bani cu specialisti si am avut multa bataie de cap.
De aceea, este de preferat sa alegi un web hosting care ofera un nivel mai ridicat de protectie si are inclus in pachetul de gazduire pe care vrei sa il cumperi o solutie antivirus si antimalware. Asta pe langa serviciile de backup cat mai dese despre care vorbeam mai sus.
Nume de domeniu gratuit
Daca nu ai inca website-ul creat, unele servicii de web hosting ofera si un nume de domeniu gratuit atunci cand achizitionezi un pachet de web hosting.
Numele de domeniu este de fapt numele site-ului tau, numele pe care il tastezi tu in browser atunci cand vrei sa accesezi un website( exemplu despregadget.ro).
Vezi daca furnizorul de gazduire web ofera si acest beneficiu ce iti poate reduce costurile la lansarea website-ului.
Concluzie
Atunci cand alegi serviciul de web hosting, bugetul trebuie lasat putin mai la urma.
In functie de ce website vrei sa pui live, alege in primul rand: siguranta, suport, viteza si resurse suficiente pentru a avea un website stabil si rapid.
In epoca vitezei nimeni nu vrea sa stea cateva zeci de secunde ca sa acceseze o informatie sau sa vada un website care uneori nu este disponibil online sau are mereu erori.
Web hostingul este parte integranta a site-ului tau si nu trebuie neglijat nici un aspect atunci cand alegi o oferta.
Lasă un răspuns