Sunt sigur că dacă doriți să vă achiziționați un nou smartphone alegerea va fi extrem de dificilă – ce brand sa alegem , ce procesor , ce memorie RAM și multe astfel de întrebări ?
Haideți să vedem pe scurt dacă chiar aveți nevoie de toate acele specificații regăsite în fișa tehnică a telefoanelor și care în multe cazuri doar vă i-au ochii fără a avea un beneficiu de pe urma lor .
Deci , ce smartphone să aleg ?
Ecranul
Probabil cea mai importantă componentă a unui smartphone , ecranul ( cuprinzând sticla și touchscreen-ul ) este primul lucru cu care interacționăm când utilizăm smartphone-ul.
Puteți citi aici despre tipurile de ecrane pentru smartphone ( IPS, Amoled,etc) din punct de vedere constructiv dar acum o să vorbim despre dimensiune.
Pentru utilizatorul obișnuit ce accesează internetul mai rar , și își folosește smartphone-ul pentru citirea ocazionala a unui mail ,sau vizualizarea în week-end a 2 -3 poze pe Facebook sau Google Plus atunci un smartphone cu un ecran de 4- 4,5 inch este foarte potrivit .
Pentru fanii vizionării clipurilor pe smartphone, accesarea frecventă a paginilor web , editarea documentelor sau trimiterea de mail-uri direct de pe telefon – un smartphone cu o dimensiune a display-ului de 4,7 pana la 5,5 inch este mai mult decât necesară deși vine și cu minusuri – nu foarte multe buzunare sunt încăpătoare pentru astfel de dimensiuni ale smartphone-ului și utilizarea cu o singură mână devine o sarcina mai dificilă.
Nu în ultimul rând pentru cei ce nu vor să îi încurce smartphone-ul în buzunar , ci vor doar ceva practic pe care să îl folosească mai mult că telefon și mult mai rar că smartphone ,există smartphone-urile cu display de 3,5 -4 inch .
Procesorul smartphone-ului
Chiar avem nevoie de Quad-Core sau Octa-core ? De ce nu un Dual-Core ?
Desigur intenția este să ne cumpărăm un smartphone cu un procesor cât mai puternic . La prima vedere ar părea că facem o alegere buna dar în realitate procesorul mai puternic s-ar putea să nu îl utilizăm niciodată la performanțele lui .
În plus foarte multe aplicații nu sunt optimizate pentru lucrul cu un procesor puternic și rulează la fel indiferent că avem 8 sau doar 2 nuclee pe procesor . Sistemul de operare Android este dovada clară a acestei probleme – aplicații care pe iPhone sau Windows Phone rulează perfect cu un Dual-Core necesita neapărat un Quad-Core pe Android pentru că structura și codarea lor nu au fost corect optimizate .
Desigur avem și unele avantaje – anumite procesoare Quad-Core sau Octa-Core pot reduce consumul bateriei când lucrează un singur nucleu al procesorului la un voltaj scăzut . Dar pentru utilizatorul obișnuit de Internet sau Youtube un smartphone pe Android cu procesor Dual-Core sau maxim Quad-Core este mai mult decât suficient . Întotdeauna puneți în balanță și prețul plătit pe un smartphone cu procesor mai puternic și gândiți-vă daca aveți nevoie de el .
Memoria RAM
Este un alt aspect important pentru că memoria poate face diferența între un smartphone care rulează perfect și unul care aproape se blochează sau are întârzieri foarte mari în lansarea anumitor procese atunci când în background avem deschise mai multe aplicații .
La ora actuală cele mai multe smartphone-uri vin cu 1 Gb de RAM iar cele mai performante cu 2Gb sau 3 Gb RAM .
Trebuie știut că cu cât avem mai mult RAM cu atât mai mult va fi consumat pentru a rula perfect orice aplicație . Nu în ultimul rând contează și sistemul de operare – de exemplu ultima versiune de Android este foarte bine optimizata și consuma mai puțin din memoria smartphone-ului . Adică e preferabil să ai un smartphone cu Android 4.4 și 1 Gb de RAM pentru că va rula mult mai ok decât un alt smartphone care are Android 4.1 cu aceeași capacitate a memoriei .
Cu cât folosim aplicații mai complexe și mai consumatoare pe smartphone ( jocuri, editare video, etc ) sau când suntem obișnuiți să rulăm multe aplicații pe care uităm să le închidem cu atât vom avea nevoie de o memorie RAM mai mare . Și daca ne gândim la viitor , specificațiile mai bune vor permite smartphone-ului deținut să se comporte mai bine o perioadă mai lungă de timp chiar daca apar jocuri și aplicații mai complexe .
Ce spunem despre baterie ? Nu prea multe .
Deși majoritatea componentelor smartphone-urilor au evoluat extraordinar , acumulatorul se încăpățânează să rămână o problema majora pentru deținători . Deși autonomia a mai crescut și s-au dezvoltat multe aplicații ce încearcă să controleze felul în care este consumat acumulatorul , nu cred că s-a ajuns încă la o soluție foarte bună din acest punct de vedere .
Majoritatea smartphone-urilor indiferent că vorbim de modele de vârf sau low-cost asigură o utilizare de 1- 2 zile maxim daca ne folosim într-adevăr de opțiunile telefonului ( Wi-Fi ,3 G ,etc) .
Alte aspecte la care trebuie să ne gândim când achiziționăm smartphone-ul dorit ?
Pai dacă ne interesează să îl folosim de exemplu că și navigator Gps atunci trebuie să ne asigurăm că include un astfel de chip. Dacă dorim să putem reda conținutul video de pe smartphone direct pe televizor fără cabluri atunci ar fi bine să ne asigurăm că are o astfel de opțiune .
Să aibă NFC daca ne este necesar, să aibă o cameră frontala bună daca suntem fani Selfie sau comunicăm mult pe Skype și lista continuă …
La final punem totul în balanță , ne alegem un model pe baza intuiției sau a sugestiilor date de prieteni și într-un caz fericit vom cumpăra smartphone-ul cel mai potrivit nevoilor noastre .
RADU a zis
Interesant, multumesc de articol. Indraznesc sa-ti cer un sfat pt ca vreau sa cumpar urgent un telefon si dupa ore de citit pe net is tot neclar. Am redus la 3 optiuni,,,,,
1. Nokia lumia 625 512mb ram, Dual-core 1.2 GHz Krait…avand conexiune 4g!!!
2 Nokia lumia 635 512 ran, Quad-core 1.2 GHz Cortex-A7 la fel 4g!!!
3. Philips 398 1gb ram, 1.3GHz quad-core MediaTek MT6582M……dar e doar conexiune 3g….
mi-e frica de ramul mic de 512 dar ma gandesc compenseaza 4g-ul
practic nu stiu, te rog daca ai timp da-mi o idee
multumesc pentru bunavointa si timpul acordat
AdminDG a zis
Nokia ruleaza alt sistem de operare fata de Android asa ca cei 512 RAM sunt suficienti, de Philips nu sunt convins. Vezi ca la Nokia lipseste camera frontala daca te intereseaza.
Telefon a zis
J5 dual sim 2016 sau a3 dual sim 2016