Noua misiune pe care producatorii de gadgeturi din intreaga lume au luat-o asupra lor este construirea unui smart watch util si plin de aplicatii, care sa poata insa rivaliza si cu un ceas adevarat, cel putin in ceea ce priveste aspectul si materialele utilizate. Si chiar daca pana acum ceva timp incercarile gigantilor pietii electronice erau sortite esecului, lucrurile se schimba incet, incet. Cei de la Asus au incercat si ei sa se implice in aceasta lupta de la distanta, iar rezultatele obtinute cu ZenWatch ii vor face cu siguranta pe acestia sa isi dea seama ca sunt pe directia cea buna.
Poate fi confundat cu un ceas real
Orice producator de smart watch-uri asteapta probabil aceste cuvinte, iar creatorii lui Asus Zen Watch le merita cu siguranta. Gadgetul lor are un aspect foarte apropiat de cel al modelelor obisnuite, mai ales atunci cand display-ul este setat sa indice ora intr-un mod analog.
Carcasa ceasului este construita din otel inoxidabil, iar de la distanta nu se poate observa nicio diferenta intre Zen Watch si orice model dreptunghiular de la cele mai mari firme din lume. In plus, ecranul este extrem de subtire, de doar 9.5 mm, si, multumita unei greutati de doar 75 de grame, nivelul de confort este unul foarte ridicat. Ca aspect, ceasul este unul unisex, putand fi purtat cu incredere si de femei si de barbati, chiar si in unele situatii destul de formale.
Ajuta, bineinteles, si cureaua din piele maro, o aditite de senzatie pe o piata a smart watch-urilor dominata in special de curele de cauciuc care arata ca si cum ar fi de o calitate indoielnica. In cazul de fata nici nu se pune problema, cureaua fiind rezistenta si foarte atractiva.
La o privire mai apropiata insa, se observa si anumite probleme, desi acestea reusesc sa fie unele minore, relevante mai mult pentru perfectionistii tehnologiei decat pentru publicul de rand. Ecranul dreptunghiular are o marime de patru centimetri si, chiar daca la o prima vedere ar parea destul de mic, pe mana situatia se mai schimba. Asadar, daca sunteti fanii ceasurilor mari, dar si a smart watch-urilor, aceasta este combinatia perfecta.
Revenind putin la ecran, acesta are o rezolutie de 320 x 320 pixeli, care face ca orele (indiferent de modul de afisare) si toate aplicatiile sa se vada bine, cel putin de la distanta. De aproape insa, calitatea imaginii mai scade si incep sa se observe si pixelii, ceea ce pentru unii poate reprezenta un minus notabil. In rest, ecranul se adapteaza bine si in lumina foarte puternica, fiind vizibil chiar si in conditiile cele mai extreme.
Si asa ajungem si la baterie, aceasta avand o perioada de viata comuna pentru astfel de dispozitive, o zi si jumatate. Asadar, nu se poate pleca de acasa pentru prea mult timp fara a se lua si standul de incarcare, acesta conectandu-se la ceas prin intermediul unui mini USB. Bateria este o problema pentru toate “ceasurile inteligente” si pana nu se inventeaza o modalitate de a-i prelungi perioada de viata, nu se pot imputa prea multe lui Asus Zen Watch. Si, nu in ultimul rand, acesta rezista si la apa, nu foarte mult, este adevarat, dar daca va prinde o ploaie sau doriti sa va spalati cu ceasul la mana nu vor aparea probleme.
Un gadget care isi face bine treaba
Am vazut deja ca, din punct de vedere al aspectului, Asus Zen Watch este cel mai aproape de a fi confundat cu un ceas real si acest lucru este excelent. Insa, reuseste el sa isi faca treaba la fel de bine si ca un dispozitiv electronic?
Ca sistem de operare, Asus Zen Watch functioneaza cu ajutorul lui Android Wear si acesta reuseste, ca de fiecare data, sa impresioneze dar si sa enerveze in egala masura. Incepand cu ceea ce este bine, ceasul ofera purtatorului posibilitatea de a-si accesa mesajele si de a fi anuntat atunci cand primeste unele noi. De asemenea, conectat fiind cu un telefon, il poate tine pe acesta deblocat atat timp cat este in apropiere si ofera un control facil pentru cei care doresc sa il foloseasca pentru muzica. Si, nu in ultimul rand, Zen Watch are instalate o serie de moduri de afisaj (atat analog cat si digital) care arata excelent.
Exista insa si probleme, cele mai importante fiind modul in care Android Wear nu permite si afisarea notificarilor, mesajelor si email-urilor deja citite si invazia de iconite legate de vreme si calendar care apar tot timpul pe ecran.
Acestea, insa, nu reusesc sa strice experienta unui ceas de altfel bun si, din fericire, in majoritatea timpului, sistemul de operare functioneaza impecabil. Cu toate acestea, sunt frustrante si Asus ar trebui sa faca ceva in viitor pentru a remedia problemele.
Nespectaculos ca ceas sportiv
Primele ceasuri electronice au fost create pentru a masura cat mai bine performantele atletice ale proprietarilor si, de aceea, smart watch-urile inca ofera aceasta posibilitate. Pe de o parte, Asus Zen Watch nu este cel mai potrivit pentru asta datorita aspectului sau mult prea elegant pentru a fi purtat la sala. Insa, unele dintre caracteristicile sale sunt decente, asa cum este alarma care te avertizeaza sa te misti si aplicatia Wellness care iti ofera grafice periodice cu privire la starea ta de sanatate. Pe de alta parte, ceasul nu are incorporat un GPS, iar incercarile de a masura ritmul cardiac dau gres de fiecare data.
Toate acestea arata ca Asus Zen Watch a fost creat pentru a fi o veriga de legatura intre un ceas obisnuit si un smartwatch. Are marele avantaj de a detine cel mai spectaculos design de pe piata, este usor si construit din materiale de mare calitate, putand fi oricand confundat cu un model veritabil. Este si mai ieftin (200 de dolari), iar aplicatiile de pe el functioneaza destul de bine. Cu toate acestea, sistemul de operare Android Wear are si multe lipsuri iar acest lucru afecteaza calitatea generala a modelului.
Acest lucru nu face decat sa demonstreze ca piata “ceasurilor inteligente” inca se afla in cautarea unui model complet, dar Asus Zen Watch reuseste sa fie cat mai aproape de acesta, cel putin in privinta aspectului.
Lasă un răspuns