Asus a intrat acum ceva timp pe piață cu linia de tablete FonePad adresate utilizatorilor de tabletă de dimensiuni mici care doreau totodată să renunțe la smarpthone și să aibă un singur dispozitiv în buzunar care să îndeplinească ambele roluri .
FonePad de 7 inch a avut succes și era normal să aibă un predecesor așa că am testat ultima versiune a acestui model și anume FonePad FE170CG din 2014 . O să vorbim puțin despre specificațiile tabletei, performanțe , plusuri și minusuri .
De când deschizi cutia tabletei observi că avem de-a face cu un produs low-cost. Din motive ciudate se pare că Asus a vrut atât de mult să scadă prețul acestui model încât a renunțat să mai pună în cutia produsului un cablu de date , iar încărcătorul este unul simplu cu cablu fix pe care îl regăsim de obicei la modelele no-name .
Design și ecran
FonePad 7 Fe170 arată ok , rama tabletei este destul de îngustă iar forma aleasă este una ergonomică . Tableta deși cu un ecran de 7 inch are dimensiuni mai reduse decât alte modele similare și este foarte ușoară . Din păcate materialele folosite nu sunt cele mai grozave , plasticul din care e construită tableta pare casant și ușor de deteriorat .
Ecranul nu arată o evoluție a acestui model fiind un LCD simplu fără să se apropie de performanțele unui IPS sau AMOLED . Unghiurile de vizualizare sunt suficient de ok , însă luminozitatea este mediocra și culorile chiar ajustate cu ajutorul aplicației de la Asus nu vor fi pe placul tuturor mai ales că vorbim de un ecran cu o rezoluție de 1024 x 600 pixeli .
Marele dezavantaj rămâne însă faptul că Asus Fone FE170CG are un ecran ce reflectă lumina foarte puternic și chiar cu brightness-ul setat la maxim nu face față în cazul utilizării în lumină foarte puternică .
Conectivitate și camera web
Funcția de telefon rămâne atuul acestei tablete dar pe lângă 3G avem și Gps, Bluetooth precum și un slot de card de micro-SD ce permite mărirea memoriei până la 64 Gb . Un minus este lipsa 4G care pentru o tabletă din 2014 de la un brand atât de cunoscut nu este de neglijat. Până la urmă vrem viteză și acces rapid la datele noastre nu ?
Camera Web principală de doar 2 Mp nu este de nici un folos , însă am fi vrut ca cea frontală să treacă bariera celor 0,3 Mp mai ales că vorbim de o tabletă-telefon gândită pentru comunicații .. însă am fost dezamăgiți .
Performanță
Nici aici nu s-a schimbat foarte mult . S-a preluat o soluție de la Intel , și anume procesorul Z2520 iar memoria RAM este aceeași de 1 Gb . Pentru video s-a ales procesorul grafic PowerVR SGX544 MP2 iar memoria internă a rămas tot la 8 Gb . Dacă e să fim cinstiți este o tabletă mediocră din punct de vedere al performanțelor. Gândită pentru comunicații , internet și poate Office , nu sperați că va face față programelor complexe sau jocurilor de vârf .
Am utilizat-o destul de puțin dar am observat ceva probleme ( blocaje și lag ) atunci când sunt mai mult de 2-3 aplicații deschise în background sau când dorim să deschidem rapid o pagină de Internet mai complexă .
Aplicații și OS
Majoritatea aplicațiilor au rămas aceleași , dar sunt și câteva îmbunătățiri . În ecranul Home avem grupate aplicațiile Asus în stânga și aplicațiile Google în dreapta de unde putem accesa rapid Youtube sau Gmail. Aplicația Note de la Asus este foarte interesantă iar alături de ea mai avem și un Movie Editor , precum și câteva utilitare pentru reglarea ecranului , a sunetului și un File Manager propriu .
Aplicația Power Saver permite ajustarea resurselor tabletei în funcție de nevoile noastre și dă un randament destul de bun în modul Ultra Saving sporind autonomia lui FonePad 7 cu până la 40 % . Sistemul de operare a primit la ora actuală un upgrade la Android KitKat 4.4 deci avem un OS stabil și securizat ce poate fi descărcat pentru această tabletă .
Autonomie Asus FonePad 2014
Luminozitatea redusă a ecranului și folosirea procesorului de la Intel permit utilizarea acestei tablete o perioadă mai lungă de timp . Acumulatorul are o capacitate de 3950 mAh ceea ce este destul de bine pentru diagonala acestei tablete .
Am reușit să o folosim o zi întreagă pentru diverse activități că vizionarea de clipuri Youtube , convorbiri pe Skype și multe alte asemenea . Probleme apar însă când folosim tableta cu 3G activat ( în modul telefon ) pentru că autonomia scade drastic și probabil atunci este necesară utilizarea unui mod de economisire a energiei unde punem la treabă utilitarul Power Saver .
Concluzie
În ultima vreme , prețul face legea iar pentru a nu pierde din vânzări mulți producători preferă să lanseze produse mediocre dar care să fie competitive din punct de vedere al costurilor . Asus FonePad 7 FE170 este unul din acele produse . Avem o tabletă brand de 7 inch , cu un design plăcut , cu funcție de telefon , cu funcție 3G , Bluetooth și Gps foarte ieftină chiar și pentru Romania .
Acesta ar putea fi însă și unicul atu al acestui model : prețul foarte mic ( în jur la 599 lei ) ce sigur îi va aduce popularitate pe meleagurile noastre .
Dacă este să fim la obiect , atunci putem spune că nu e pentru cei care au pretenții și care se bazează pe faptul că acest model poartă numele Asus .
Ecranul mediocru , specificațiile de 2013 și lipsa accesoriilor ne arată însă adevărata față a lui FonePad , după mine una sub așteptări . Rămâne să vă decideți dacă ieftin înseamnă bun pentru voi.
Marius a zis
cum pot sa deblochez simurile la aceasta tableta asus fonepad 7 dupa ce au fost blocate de data usage cycle ?
tu_vois a zis
salut este o tableta foarte buna dar data usage cycle mia blocat simurile cum pot sa le reactivez ?