Atunci când vrei să actualizezi un navigator gps Garmin te poți lovi de mai multe probleme. Nu vorbesc despre aparatele noi a căror actualizare se face foarte ușor cu Garmin Express, ci despre navigatoarele mai vechi.
Principalele probleme de care te poți lovi sunt – lipsa de spațiu în memoria internă sau pe card și fișierele cu hărți ascunse.
Cum actualizezi un Garmin cu memorie insuficientă
Navigatoarele Garmin mai vechi au, în general, o memorie internă de 4Gb și li se mai poate atașa un card de memorie de maxim 4Gb. Noiel hărți au dimensiunea mai mare de 4Gb astfel că este aproape imposibil să le instalezi. Cum faci?
În seturile mai noi de hărți pe care le poți descărca ai să vezi că harta Europei a fost împărțită în două- North și South. Dacă descarci un astfel de pachet verifică să aibă harta împărțită în cele 2 zone ale Europei.
Fiecare zonă conține un fișier gmapsupp.img cu harta pentru zona respectivă. Practic Europa este împărțită în două pentru a putea instala harta mai ușor. Fiecare din cele două fișiere are mai puțin de 3Gb așa că unul poate fi instalat în memoria internă a gps-ului Garmin, iar celălalt pe cardul de memorie.
Cum instalezi cele 2 fișiere?
Unul din fișierele gmapsupp.img îl copii pe card în folderul Map. Vei avea pe card dosarul Map și în el fișierul hărții. Acesta va fi vizibil la deschiderea sistemului de navigație.
Adăgarea unei hărți în memoria internă a unui gps Garmin
Pentru instalarea în memoria internă a celuilalt fișier, va trebui să identifici folderul ascuns .System unde să copii harta. Hai să te învăț cum faci asta.
La unele aparate Garmin este mai simplu. Conectezi aparatul la calculator și acesta va fi văzut ca o partiție simplă dar nu vei vedea folderul .System și hărțile.
În fereastra de pe calculator ai sus meniul View și acolo bifezi Hidden Files. Apoi, tot acolo, alegi Options și alegi Change folder and search options. În fereastra nou deschisa alegi View și cauți opțiunea Hide protected operating system files pe care o bifezi.
Dai un refresh și ar trebui să vezi folderul .System.
Dacă tot nu este vizibil, va trebui să urmezi o altă cale. Trebuie să faci aparatul să se conecteze la computer în modul Mass Storage.
Cum activezi modul Mass Storage pe Garmin?
Deconectezi aparatul de la calculator și îl deschizi.
Odată deschis te duci în meniul Volum.
În meniul Volum apasă colțul dreapta sus al ecranului și ține apăsat timp de 10 secunde.
După 10 secunde se va deschide un meniu nou ( Developer Menu).
Dai scroll până la MTP settings și bifezi Mass Storage în loc de Autodetect.
Salvezi apoi oprești aparatul. Acum îl poți conecta la calculator și să îl repornești iar folderul .System va fi vizibil.
Ca să copii noua hartă în .System va trebui să ștergi fișierul gmapprom.img din acel folder. De fapt mai bine îl muți în calculator ca să îl ai ca backup în caz de probleme.
După ștergerea acestui fișier ai spațiu să copii noua hartă. Va trebui să redenumești fișierul gmapsupp.img ( al 2 lea, pe primul se presupune că l-ai copiat pe card) în gmapprom.img ca acesta să fie văzut de navigator. Îl redenumești ( atenție la extensie) și îl copii în folderul menționat.
După copiere deconectezi aparatul, îl oprești și apoi pui cardul cu cealaltă jumătate a hărții în el.
Pornești gps-ul, te duci la Setări apoi la informații hartă și, dacă totul este ok, o să vezi afișată noua hartă actualizată.
Acum ai un navigator vechi cu o hartă nouă și te mai poți folosi de el multă vreme. Este posibil ca aparatele mai vechi să dea erori la trasee mai lungi din cauza memoriei dar poți genera rute mai mici cu destinații intermediare.
Lasă un răspuns